Annorlunda doppresenter som är super originella och unika

Originella och annorlunda doppresenter
Onlyhandmade

Annorlunda doppresenter – den unika guiden! 

Du kanske är ute efter annorlunda doppresenter eller undrar du vad du ska ge i dopgåva. I så fall har du hämnat helt rätt! Här hittar du en unik guide om originella och annorlunda doppresenter som är noggrant utvalda och högt anpassande för dop. Inlägget är i samarbete med följande butiker: BabyV, Babyland, Bonti, Designtorget, Litenleker, Stor&Liten, Amazon sist men inte minst Åhlens.

Då vi på Only Handmade gillar hantverk så är även många våra tips nedan kopplade till just hantverk som gör doppresenten ännu mer lyxig och ensam i sitt slag. Vi lovar att se bort från klassiska tips på dopgåvor såsom smycken, sparbössor och nallebjörnar. Däremot fokuserar vi på originella doppresenter. Exempelvis doppresent i trä, lyxiga doppresenter för gudmor och gudfar och mycket annat. Vi hoppas hjärtligt att du kommer få vettiga tips du letar efter.

Alla presenter som vi tipsar om passar utmärkt även till en namngivningsceremoni. Med dop- eller namngivningsceremoni välkomnar du ett spädbarn till världen och ger en gåva till barnet i ära. Vi tar även hänsyn till olika prisklasser, samt hållbarhet, förmågan att skapa minnen och användning under flera år. Kanske kan även du med lite ansträngning kunna tillverka en dopgåva helt själv. Här kommer våra världens bästa tips på annorlunda doppresenter för både pojkar och tjejer.

Doppresent trä – annorlunda doppresenter i trä

En doppresent i trä är oftast inte bara en fin gåva i sig utan även hållbar och kvalitativ, två egenskaper som en doppresent helst ska ha om den ska kunna njutas av i många år framöver. Mottagarna av doppresenterna är dessutom i regel flitiga användare av sina presenter och avstår till en början inte heller från att lämna ett eller annat bit-märke. Att då välja en giftfri trä-gåva om man landat i att ge bort något konkret, blir det självklara alternativet. Att gåvorna dessutom är en fröjd för ögat för heminredningen och barnrummet är ju i sig ett absolut plus i kanten!

Unika doppresenter i trä

1. Nattlampa för barn – både praktiskt och annorlunda 

Nattlampa för barn! Inga mer läskiga stunder när det är sovdags och inte heller några nödlösningar och kompromisser som behöver diskuteras om hur pass öppet dörren skall stå. Nu kan barn-rummet fyllas med mysigt ljus hela natten från en källa som dessutom är väldigt behaglig att titta på även under dagen.

Unika och annorlunda doppresenter - nattlampa för barn

Dessa charmiga handgjorda nattlampor från Åhlens finns i en rad olika utformningar och färger så alla kan hittar något efter eget tycke och smak. Från lekfulla varianter till stilrena sådana som lätt går att anpassa efter ens egen heminredning eller matcha med en avskalad skandinavisk design. Det samtliga har gemensamt är däremot att de alla är otroligt charmiga, unika i sitt slag då samtliga är hantverk och de fyller en väldigt viktig funktion i många hushåll med små barn.

 

Åhlens - leksaker online
Leveranstid 2-5 arbetsdagar
Fri frakt Ja
Öppet köp Ja - 60 dagar
Fria returner Ja - till varuhus
Prisgaranti Nej
Brett urval för alla
Kvalitetsvarumärken
Fri frakt
Snabb leverans

 

Även nattlampor från LitenLeker är väldigt fina, klicka på bilden nedan för att se urvalet!

Doppresent - nattlampa

 

 

leksaker online - litenleker
Leveranstid Varierar
Fri frakt Från 500 kr
Öppet köp Ja - 14 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
Billiga priser
Unikt urval

 

Annorlunda doppresenter för tvillingar

Letar du efter doppresent för tvillingar kan just myspöl från NG Baby vara en perfekt lösning – myspöl är större än en babynest och alldeles perfekt för tvillingar. Ett utmärkt sätt för båda att uttrycka sig på sitt sätt men ändå att skapa harmoni i rummet genom en tydlig  röd tråd. Jag själv har tvillingar och myspöl var definitivt en av sakerna som kom till användning mest!

NG Baby myspöl
Pris Från 1495
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Två storlekar 100 eller 120 cm
Välj mellan bomull eller linne
Många olika färger
Prismatchning

 

 

Pris 787
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 5-10 arbetsdagar
3,5 m lång
Finns i 6 olika färger
Tål maskintvätt

 

 

BabyBrezza
Pris 2995
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Tystare, snabbare och smartare
Tre olika temperaturer
Prisgaranti
Färdig välling eller mjölkersättning på några sekunder

 

 

 2. Gunghäst – en utvecklande och unik doppresent som glädjer barn 

En charmig gunghäst som förgyller barnets uppväxt och är världens bästa doppresent enligt oss på Only Handmade. Gunghäst eller rocker som det också kallas rekommenderas för barn från ett år. Men utifrån våran erfarenhet går gungan använda betydligt tidigare, redan när barnet börjar krypa.

Hos oss Stor&Liten hittar du brett urval med superfina gunghästar för alla smaker. De är unika i sitt utseende och verkligen älskas av barn. Just dessa gungor trä har hittat hem till flera familjer just som doppresenter. Gåvan är högt uppskattad hos barn och kommer definitivt bjuda på många glädjefulla stunder.

Unik och annorlunda doppresent

Vad gör gunghästen i trä till värdens bästa doppresent?

  1. Gungan är utvecklande – bidrar till motoriska utveckling, kroppskontroll, balans och bjuder på aktiva lekar
  2. Trygg och säker leksak
  3. Giftfri och ekologisk träleksak
  4. Unik och annorlunda doppresent som barn verkligen älskar

 

Världens bästa doppresent från gudmor och gudfar

Som gudmor och gudfar kan det ta sin tid att hitta den perfekta dopgåvan till sitt gudbarn då det är en stor ära och få förunnat. Som tur är har ni blivande gudföräldrar denna lista till hjälp för att underlätta ett nog så svårt val. Det är bara att välja och vraka för att hitta världens bästa doppresent!

3. Plantera ett träd – miljövänlig och symboliskt doppresent 

Har man egen trädgård eller annan slags tillgänglig land plätt där man kan plantera större träd är detta verkligen ett fint alternativ som håller väldigt länge. Plantera ett träd, gärna av det robustare slaget som lever länge, till barnets ära. Symboliskt, vackert och kärleksfullt! Detta alternativ funkar givetvis även när barnet är lite äldre och kan själv vara med och plantera trädet, vilket blir ett fint minne för livet.

Vill man ge något redan vid dopet kan man förslagsvis förbereda ett fint planterings-kit med tillhörande löfte om gemensam plantering några år senare. Varför inte skapa en årlig tradition av att gemensamt besöka trädet. Får barnet syskon i framtiden kan du plantera dessa bredvid det befintliga trädet. Vilket gör det ännu mer spännande när man pedagogiskt kan förklara för barnen hur och varför träden växer medan de ser en tydlig skillnad i storlekarna. Är man själv inte en hobbybotaniker kan man få massor av bra tips i större blom- och växtaffärer.

4. Babygunga – världens bästa doppresent

En handtillverkad babygunga från Videung of Sweden är en unik, hållbar och framförallt en originell doppresent, som går att använda under flera år. Vanliga babysitters, elektroniska eller ej, som är tillverkade till babyn bär upp till ca 9 kg. Barn vid 1 års ålder väger ca 10 kg, som också gör att användningsperioden för dessa babysitters blir kort. Handtillverkade babygungor däremot bär upp till 25 kg som gör att användningsperioden blir betydligt längre. En babyprodukt som verkligen kommer till användning.

Videung of Sweden babygunga
Pris Från 799.-
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 4-10 arbetsdagar
Handtillverkad i EU
Användning upp till 3 år
Perfekt doppresent
Reglerbar från sittande till liggande

Dessutom skapar gungan minnes-fulla glädjestunder både för föräldrarna och barnen. Bebisar älskar verkligen att gunga! Gungan kommer garanterat bli en stor hit. En annorlunda doppresent som är supersnygg i sin design.

Du kan välja mellan flertal färger, på bilden nedan ser du en av våra absoluta favoriter – verkligen en annorlunda doppresent. Just denna babygungan fick även vi som gåva och nu när våra tvillingar är 1,5 år gamla använder vi gungan fortfarande väldigt frekvent. Klicka på bilden ovan för att hamna på produktsidan.

 

5.Tallrik och kopp av porslin med namn på – personliga och annorlunda doppresenter

En vacker, användbar och personlig dopgåva från gudmor eller gudfar där du kan lägga till en personlig touch, genom att välja text och motiv till det lilla barnet. Porslin kommer kanske inte till användning direkt då barnet är för liten för att äta från tallrik men kommer definitivt ge en del minnesfulla stunder längre fram. Ett fint hantverk som både är användbart och långsiktigt. Priset kan variera mycket, allt mellan 100 – 500 kr.

Annorlunda doppresenter

Originell doppresent eller dopgåva

Silverskedar i alla ära men med tanken på hur sällan man kommer att ge en dopgåva är nog de flesta ute efter en originell doppresent. Det finns en drös med bra förslag där ute, absolut, men man vill helst inte se att gudbarnet får flera exemplar av samma sak. Därför har ni en del tips här som förmodligen ingen annan kommer att dyka upp med.

6. En drömfångare  – en ovanlig och originell doppresent 

En drömfångare sägs fånga onda drömmar och mardrömmar, så slipper barnet själv utsättas för dessa. Kanske kan det vara som en symbolisk och unik doppresent för både barnet och föräldrarna. Barnet som sover bättre resulterar automatisk i utvilade föräldrar som orkar mer. Kan låta som hokus pokus, men är det inte just det som små barns sömn är.

drömfångare- doppresent

Priset på en drömfångare kan variera mycket, på marknaden finns allt mellan 100 – 500 kr. En drömfångare kan du förslagsvis hänga upp i rummet där barnet sover. Ett vackert dekorativt element som ger en unik touch i rummet.

 

7. Namnge en egen stjärna – en tidlös och annorlunda doppresent 

Vad kan vara finare än att namnge i stjärna på natthimlen efter familjens nya lilla stjärna – en riktigt annorlunda doppresent! Ja det är faktiskt möjligt, en rad olika företag erbjuder just den möjligheten. Det som oftast medföljer är ett certifikat på namngivningen och koordinaterna så att man själv kan leta reda på stjärnan med ett teleskop, en stjärnkarta på området samt registrering av namnet i givet register. Då det finns flertalet aktörer på marknaden bör man dock först själv läsa på bland annat vilket register som syftas till och om stjärnan är synlig, vilket den oftast är. Även specialvarianter finns, såsom stjärnor i konstellationer och tvillingstjärnor.

När rymdtemat ändå är på tapeten så är det värt att nämna att det även finns företag som säljer mark på månen (som förslagsvis kan namnges)! Även i det fallet rekommenderar vi att ni innan ett köp läser på ordentligt gällande villkoren. Då det finns en del olika aktörer på marknaden och lagstiftningen kring det är omtvistat. De största aktörerna i båda fallen kan du hitta enkelt på Google.

 

8. En babyfilt stickad för hand – DIY personlig doppresent 

En babyfilt stickad för hand, rekommendations vis i merinoull – en personlig dopgåva som definitivt kommer till användning. Vi på Only Handmade förespråkar verkligen just merinoull – ull tyg som är absorberande och som också gör att det inte blir varken för varmt eller för kallt och passar därmed perfekt till just bebisar.

Är du lite händig och gillar att sticka eller virka kan just denna dopgåva passa utmärkt för dig. Babyfilten kommer definitivt till användning under lång tid och bli uppskattad av både baby och föräldrarna. Tänk gärna till även storleksmässigt – så att filten passar till både vagnen och sängen. Rekommendations vis ca 70 x 100 cm.

leksaker online - BabyV
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Fri frakt Från 499 kr
Öppet köp Ja - 365 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Ja
Öppet köp i 365 dagar
Prismatchning
Fri frakt över 499.-
Förlossningsgaranti

 

unika doppresenter

9. Tidskapsel – annorlunda doppresenter för små äventyrare 

Skapa en tidskapsel med minnen och attiraljer från tiden då barnet föddes som barnet får först i mer vuxen ålder! Blanda friskt mellan typiska samtida saker och personliga minnen. För att få mer material av det senare kan själva kapseln skapas när barnet är några år gammalt. Så att man har hunnit samla på sig foton, små leksaker och annat minnesvärt. Själva gåvan kan då istället vara fint inslagna koordinater på var man hittar kapseln. Och något annat symboliskt som exempelvis en spade ifall kapseln kommer att grävas ner.

Värt att tänka på i det här fallet är givetvis att kapseln i sig oavsett utformning skall kunna stå över en längre tid utan påverkan från yttre faktorer. Dessutom skall man säkerställa att platsen man valt att gräva ner på är i ens ägor eller att man på annat sätt får gräva ner den just där och att den även förblir orörd tills det är dags att gräva upp den många år senare!

 

Lyxiga doppresenter 

Är du själv ute efter tips på riktigt lyxiga doppresenter, eller ett antal personer som gått ihop för att köpa något riktigt minnesvärt men aningen dyrare så hittar ni förslagen här. Som ni kommer märka i listan så behöver inte alla lyxiga presenter för den delen vara särskilt dyra, utan det finns även tips på presenter som sätter lite extra guldkant på vardagen eller där lyxen består av det genomtänkta och framförhållning över en längre tid.

 

Guldfynd
Leveranstid 2-5 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 500 kr
Öppet köp Ja - 30 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
Presentslagning
Brett urval med barnsmycken
Billiga priser

 

 

Doppresent - ljusstake Skyddsängel
Pris 699
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 1-3 arbetsdagar
Perfekt doppresent
Snabb leverans
Svensk design
Välj mellan silver eller mässling

 

10. Babyfotografering – annorlunda doppresenter som skapar minnen för livet 

Att ge bort ett presentkort hos babyfotografen kan vara en strålande ide – doppresenten blir väldigt personlig och lyxig. Fotosessionen eller snarare resultatet av fotosessionen ger minnen för livet.

Dessa underbara babybilder kommer ha sin historia och ärligt – ha en professionell fotograf som tar dessa underbara bilder med rätt belysning och rätt teknik för bäst resultat. Definitivt en värd doppresent för båda föräldrarna och babyn! En till punkt att tänka på är att välja någon som har erfarenhet av just babyfoto. Att fotografera mindre bebisar är en konst i sig och man vill ju så gärna få ut det bästa av sessionen.

Priset för babyfotografering eller nyföddfotografering brukar ligga mellan 1500 – 5000 kr, beroende på antal bilder m.m. Just denna doppresenten är lyxig på alla sätt och vis! Förslagsvis skulle du kunna dela presenten med några andra dop deltagare, så att kostnader blir mer rimliga.

En sak att tänka på är att just den presenten skulle du kunna ge i förskott – då nyfödd-fotograferingen blir bäst när man gör det innan barnet fyllt 1 månad.

Vi använde oss av Axlund Photography i Stockholm – resultatet blev helt magiskt. Vi har ramat in många av hennes bilder som numera dekorerar vardagsrummet och skapar så många härliga och glädjefulla minnen varje dag.

annorlunda doppresenter

11. Babynest –  en originell och användbar doppresent från första början 

En babynest  går utmärkt att fixa själv om du har lite talang och tillgång till en symaskin. En fin dopgåva som barnet har användning för från första början. Rekommendations vis kan du ha ett vadderat lager i mitten och vid kanterna som gör att babyn får en mjuk och mysig grund att leka och vila på.

Använd endast barnvänliga tyg som är OEKO-TEX certifierade, samt gift- och kemikaliefria. En rolig detalj är att sy fast några fickor där du kan gömma några bitleksaker i. Vill du göra din doppresent personlig kan du sy på barnets namn eller första bokstaven.

Leksaks butiker vi samarbetar med - Bonti
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 499 kr
Öppet köp Ja - 30 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Ja
Prisgaranti
Snabba leveranser
Personlig rådgivning
Förlossningsgaranti

 

Doppresent - babynest

 

Letar du efter en färdig lösning då har  till exempel vi på Bonti ett brett urval med babynest till kanonpriser som passar utmärkt som dopgåva.

Även Babyland.se har ett brett och vackert urval med babynest i Skandinavisk stil.

 

12. Små presenter över flertalet år – unik lösning för doppresent 

Detta tips handlar inte om en konkret present utan snarare om en metod för den som gillar att ge bort överraskningar över tiden. Hela tanken går ut på att gudbarnet får sin en överraskning, en liten hälsning eller både och över loppet av flera år. Om man ändå träffar barnet frekvent behöver man inte nödvändigtvis ha förberett detta för varje år. Utan snarare längre intervaller på till exempel fem år tills barnet fyllt 20. Skriv gärna med ett personligt brev eller varför inte även en videohälsning!

Administrerande av denna slags present kan du göra på många olika sätt i sig. Från att man själv sköter det, föräldrarna som blir involverade eller mer seriösa exempel där man använder sig av bankvalv eller annan extern tjänst både för förvaring och för att ha koll i kalendern. För den äventyrslystna kan man även utforma hela grejen som en skattjakt där bara fantasin sätter gränserna på hur avancerat det ska vara!

13. En flaska vin – en annorlunda doppresent med ett längre perspektiv 

Vad nu, vin till en nyfödd? Svaret är, ja, men med ett längre perspektiv. Köp en flaska vin som kan eller till och med bör lagras som minst 20 år. Barnens föräldrar får givetvis se till att flaskan tas hand om till dess att gudbarnet fyllt den tilltänkta åldern för vinet. Varpå vinet kan öppnas på en festlig tillställning vetandes att den en gång för lika många år sen tillkom som en väldigt personlig present.

Vill du göra presenten mer personlig kan man gärna lägga till några fotografier eller varför inte ett brev som är skrivet till barnet fast i framtiden, som legat förseglat lika länge. Många känslosamma ögonblick är garanterade!  Är man osäker på vilket vin som passar bäst för en sådan present, då absolut inte alla viner är ämnade för lagring och över det tidsspannet, kan du fråga gärna personalen på Systembolaget eller läsa på deras hemsida. De har ofta bred kompetens och kan komma med bra tips både för vinet i sig och även själva lagringen.

14. Hjälpa till stol – en utvecklande och pedagogisk doppresent som engagerar barn

Detta tips handlar om en pedagogisk och utvecklande leksak som gör att föräldrarna kan engagera barnet i vardagliga sysslor. Hjälpa till pall rekommenderas för barn från ca ett år. En genomtänkt doppresent som definitivt kommer till användning, sprider mycket glädje och sist men inte minst engagerar barn i vardagliga sysslor, exempelvis i matlagningen. Learning tower grundar sig på Montessoripedagogiken – ett barncentrerat lärande.

Stå Upp och Sitt hjälpa till pall
Pris 1599
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka
Barnbord och stå pall

 

15. Pikler triangel eller inomhus rutschkana – annorlunda doppresenter

En pikler triangel är en utvecklande leksaker som kommer till användning under många år. Kommer i flera olika segment och du kan lätt byta ställning från till exempel triangel till fyrkant. Även en tvåsidig rutschkana medföljer köpet!

Pris 2599
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka

 

grå rutschkana
Pris 3039
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 5-10 arbetsdagar

 

16. Tips på barnböcker som passar utmärkt som fina och annorlunda doppresenter

Alla vi föräldrar kommer läsa sagor, så varför inte ge bort en riktigt bra bok som ger fina värderingar till barnen men även intressant att läsa för vuxna. Här nedan hittar ni våra allra bästa tips.

sagor som annorlunda doppresent                                                        böcker som doppresenter

 

personliga doppresenter

Böckerna kan du köpa från Designtorget.

Leksaksbutiker online - Designtorget
Leveranstid 2-4 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 499 kr
Öppet köp Ja - 30 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
Produkter av hög kvalitét
Prisvärd
Fri frakt över 499.-

Vi på Only Handmade hoppas hjärtligt att du fick lite idéer och tips angående annorlunda doppresenter! Har ni frågor eller funderingar är ni såklart varmt välkomna att kontakta oss – kontakt@onlyhandmade.se.

Vanliga frågor

Hur mycket pengar borde en doppresent kosta?
Det är väldigt individuellt och beror på hur dina möjligheter ser ut men också på hur nära du står familjen. Enligt en undersökning som gjordes av Nordea kostade den genomsnittliga doppresenten 800 kr. Nära vänner och familjemedlemmar lägger oftast mer.
Absolut bästa doppresenten?
Vi älskar ju alla våra tips men måste vi välja ut en så skulle vi nog säga Videung gunga, men såklart passar inte det till alla. Vi fick en sådan och använde den väldigt flitigt under 3 år. Verkligen en superbra gåva!
Vad ska man skriva på dopkortet?
Till exempel: Välkommen till världen och lycka till på färden / Våra bästa önskningar på dopdagen / Välkommen till världen lilla barn.