Montessoripedagogik – grundtankar – material

Montessoripedagogik
Onlyhandmade

Montessoripedagogik – guiden om grundtankar och tips på material & leksaker

Montessoripedagogik har sin grund i Maria Montessoris läror och observationer om barn. Hon var en allsidig italiensk pedagog, forskare, läkare med mera som levde mellan 1870 och 1952. Samtidigt var hon en gedigen förespråkare och föreläsare om kvinnors position i samhället och tryckte på betydelsen av kvinnan som en vetenskapligt tänkande person. Något som inte var särskilt förekommande under den tiden. Dessutom var hon den tredje kvinnan i Italien att ta examen i medicin.

I början av 1907 öppnade hon en skola i Rom för barn som tidigare tillbringat sina liv på olika institutioner där hon nådde stor framgång i att lära dem läsa och skriva. Det var också där hon utvecklade sin numera världskända Montessoripedagogik.

Själva pedagogiken går ut på en kunskaps- och människosyn som utgår från att barn har så kallade sensitiva perioder. Under dessa känner de lust och är särskilt mottagliga för inlärning. Därav blir lärarens roll att observera eleverna därefter handleda dem och uppmuntra inlärning. Istället för att beordra eller ställa krav.

Klassrummen eller lokalerna ska enligt Montessoripedagogik vara inbjudande i sig. Vare sig det är många färger och mönster eller annat så ska det väcka intresse och kännas roligt. Tanken är att barn helt enkelt har får en bättre inlärningsförmåga när de har roligt och vistas i en inspirerande miljö.

Montessoripedagogiken – grundtankar

Det som Maria Montessori kallade för det absorberande sinnet, då barnet är som mest mottagligt, ska i sin tur få stöd i utvecklingen med hjälp av en del grundläggande principer. Ett centralt begrepp är att man själv känner ett ansvar genom ett aktivt medinflytande. Vilket som tidigare nämnt starkt beror på lärarens snarare stödjande roll. Utöver det finns det sex grundprinciper som Montessoripedagogik byggs av. Dessa är följande.

Montessoripedagogik grundtankar –

  1. förberedd miljö
  2. frihet/ansvar
  3. individualisering/samarbete
  4. hjälp till självhjälp
  5. konkretion/motorik
  6. helhet/fredstanke

Montessoripedagogik tillämpas idag i många skolor världen över och återfinns både i förskolor och grundskolor.

Material inom Montessoripedagogik – bästa tips

Vad gäller Montessoripedagogik och dess material finner man en uppsjö av lösningar och inte bara ett avgränsat urval. Det som är gemensamt för det mesta är att materialet och pedagogiken går hand i hand. Det konkreta materialet kan vara bestå av både utarbetade verktyg  med specifika mål till saker som används i praktiska vardagssysslor. Det viktiga är att barnet känner sig inkluderademotiverat och lusten väcks. Bland de konkreta delarna av materialet hittar man handfasta objekt som exempelvis går att räkna på, såsom pärlor.

Här kommer en lista med våra allra bästa tips för material inom montessoripedagogik:

1. En hjälpa till pall & stegpall för barn – laga mat tillsammans med ditt barn!
Så även de mindre barnen kan delta aktivt. Finns i flera olika modeller! Särskilt viktigt blir det för att öka barnens känsla av självständighet, och därmed själv kunna utvärdera om man gjort ”rätt”. Barn ska helst själv kunna kontrollera resultatet av sitt arbete. Målet är också att barn i stor utsträckning inte ska vara beroende av andra människors utvärderande.

Pris 1399
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka

2. Inomhus klätterställning med rutschkana för barn – förbättrar ditt barns motorik, kroppshållning och balans. Bjuder på kreativa, utvecklande och pedagogisk lekar.

Pris 2599
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka

 

Montessoripedagogik material – Leksaker

Här listar vi upp lite leksaker som passar som handen i handsken med montessoripedagogiken!

3. Stora byggkuddar

En stor favorit och bjuder på många timmars utvecklande lek!

4. Geometriska stapelformer

5. Ordlekar

6. Aktivitetskub i trä

Vi på Only Handmade hoppas hjärtligt att du fick lite idéer och material tips angående montessoripedagogik! Har ni frågor eller funderingar är ni såklart varmt välkomna att kontakta oss!

Rekommenderad vidare läsning:

Montessori leksaker
Pedagogiska leksaker 
Ekologiska leksaker 
Baka med barn – nyttiga recept och tips