Ekologiska leksaker – allt du behöver veta

Ekologiska leksaker
Onlyhandmade

Ekologiska leksaker – från babyprodukter till leksaker

Vi vill börja med att förklara vad som menas med ekologiska leksaker och vad som gör dem just ekologiska. Att köpa ekologiska leksaker och produkter är en snabbt växande trend i Sverige och Europa. Only Handmade förespråkar givetvis ekologiska produkter och vill gärna sprida kunskapen.

Så vad är en ekologisk leksak?

  1. Gjord av naturmaterial som har odlats helt giftfritt. Till exempel trä från kontrollerade skogar eller träd som har snabb återväxt.
  2.  Leksaken ska vara tillverkad i långsiktigt hållbar material. Vilket också gör att leksaken håller längre och kan användas av flera barn – ekonomiskt och värnar om miljön.
  3. Leksaker som är gjorda av återvunnet material. Gäller dock inte plast, då plastleksaker inte alltid är säkra ur giftsynpunkt.
  4. För att få en ekologisk märkning ska kriterierna från EU:s Ekologiska Märkning vara fyllda, märkningen kontrolleras årsvis.
  5. Ytbehandlingen ska motsvara till EU:s kravställning, exempelvis certifikatet VTT-C-11735-15-16 för behandling av träleksaker.

Ekologiska babyprodukter

När vi nämner ekologiska babyprodukter så menar vi allt från nappar, leksaker, amningskuddar, kläder, filtar mm. När det kommer till just babyprodukter så kan det vara högst lämpligt att hålla sig till så ekologiska lösningar som möjligt, då små barn gillar att smaka på det mesta. Dessutom är barnens små kroppar och hud väldigt mottagliga för gifter och kemikalier.

Köp gärna dina ekologiska babyprodukter från kända märken och butiker, såsom Polar o. Pyret.

När det kommer till tygval i babyprodukter förespråkar vi tyger som andas bra, exempelvis lin och ekologisk bomull eller blandning av dessa två. PS! Tänkt även på att tvättmedel och diskmedel som du använder för dina babyprodukter ska vara ekologiska och fria från gifter och kemikalier.

Ekologiska badleksaker

Helt ekologiska badleksaker kan vara lite knepigt. Den vanligaste lösningen för ekologiska badleksaker är oftast återvunnen plast. Däremot har studier visat att även återvunnen plast kan innehålla kemikalier såsom DEHP, DPD, BBP, DIDP, DINP, och DNOP. Dessa kemikalier kan vara hormonstörande. Det är oftast svårt att säkerställa plastens ursprung, som i sin tur gör att kemikalier inte går att undvika till 100% under återvinningsprocessen.

Ett annat alternativ är BPA fritt naturgummi, Liewood har ett brett urval med badleksaker tillverkade av BPA fritt naturgummi.

Ekologiska leksaker

Vill du ha helt ekologiska badleksaker så kan du hitta badleksaker i trä från märket PlanToys.

Ekologiska leksaker för barn

Vill du helt komma bort från plast och trä när det kommer till badleksaker kan du förslagsvis köpa en ekologisk tvättsvamp som ditt barn kan leka med i badkaret. Dessa bjuder på mycket glädje! Så låt fantasin flöda!

Ekologiska gosedjur

När det kommer till ekologiska gosedjur rekommenderar vi gosedjur från det danska märket NatureZoo. Dessa är tillverkade av ekologisk bomull. Ett ekologiskt gosedjur kan vara allt från en snuttefilt, skallra eller nallebjörn. Märket NatureZoo är inte enbart känd för sina ekologiska gosedjur utan även för att vara väldigt miljömedvetna på alla sätt och vis. Många av deras produkter är handvirkade så att varje leksak är unik och ekologisk.

Ekologiska leksaker - gosedjur

Ekologiska leksaker fraktfritt

Det är alltid lite roligare att köpa dina ekologiska leksaker fraktfritt.  Ett brett urval med ekologiska leksaker fraktfritt kan du hitta hos Stor&LitenBabyland och Stor&Liten.

Rekommenderad vidare läsning:

Laga mat med barn – enkla middagstips som ni kan laga tillsammans

Montessoripedagogik – grundtankar – material