Middagstips barn – 15 enkla tips

Middagstips barn
Onlyhandmade

Middagstips barn- enkla tips som ni kan laga tillsammans

Middagstips barn – här hittar du enkla middagstips som du kan laga tillsammans med ditt barn. Engagera ditt barn i vardagliga sysslor, exempelvis i matlagningen. Ditt barn kommer att utvecklas, lära sig mycket nytt och sist men inte minst – ni kan ha roligt tillsammans. Vi har valt ut enkla middagstips där barnet kan till exempel – tvätta grönskar, hjälpa till att hacka, vispa, skala eller skära upp i bitar. Låt ditt barn vara med och delta i matlagningen – på det sättet skapar ni ett fint samspel och engagemang hos barnet. Lärandet blir roligt och ditt barn kommer att utvecklas, dessutom utvecklas även viljan att lära sig mer – så givande på alla sätt och vis! Så testa gärna!

Mat för kräsna barn – middagstips barn

När det kommer till mat för kräsna barn så är vårt bästa tips att inte blanda ihop ingredienserna och låta grönsaker vara separat. Lika så med sallad – lägg tomat och gurka på olika fat eller tallrikar så barnet får chansen att välja. Samma sak med sås – lägg såsen helt separat. Ge barnet en möjlighet att skapa sin egen uppfattning såsom vad som är gott och vilka ingredienser de helst inte vill äta. Ett annat tips är att göra ätandet och matlagningen mer lekfull – genom färgglada bestick och tallrikar.

En till sak att tänka på – tjata inte och hota inte med farbror doktorn.. om barnet inte vill äta så kan ni ändå har en trevlig middagsstund tillsammans. Försök skapa en positiv stämning vid matbordet, bort med tråkiga kommentarer och fokus endast på bra saker.

Sist men inte minst – engagera ditt barn i matlagningsprocessen! Diskutera det ni ska laga och fråga efter önskemål. Ta en kort stund och prata med barnet om veckomenyn och på vilket sätt ditt barn kan vara med och hjälpa till. Engagemang och delaktighet – det är otroligt effektivt.

15 enkla middagstips barn

Här kommer våra allra bästa middagstips för barn och vuxna som du kan laga tillsammans med barn!

Alla maträtter nedan kan du piffa till med goda grönsaker och sallader. Låt fantasin bara flöda! Lite längre ner tipsar vi även om en hjälpa till pall eller stol som kan underlätta matlagningen för barnet. Hjälpa till stolen gör att ditt barn kommer upp till en lämplig höjd och står tryggt och säkert i köket.

1.Tacos – låt barnet vara med och bestämma vilka grönsaker ni ska ha eller om ni ska köra på köttfärs eller kyckling. Barnet kan hjälpa till med att hacka och förbereda skålar mm.

2. Paj – exempelvis med ost och skinka. Barnet kan hjälpa till att fixa pajdegen och sedan såklart hjälpa till att hacka fyllningen och dekorera med riven ost.

3.Grytor – till exempel en enkel kyckling curry gryta med ris och grönsaker såsom purjolök och paprika.

4. Pannkakor – fixa smeten tillsammans och låt barnet röra runt. Barn älskar att dekorera pannkakor – exempelvis med bär, frön, frukt och nötter. Väldigt gott, enkelt och snabbt.

5. Omelett  – snabbt och enkel! Kanske kan ditt barn försöka vispa ägg eller hacka grönsaker? Kan bli en riktig succé!

6. Pizza – det får man faktiskt unna sig då och då, och barn älskar att dekorera pizzan! Barnet kan hjälpa till med att lägga på tomatskivor, skinka, riven ost mm. Perfekt mat för fredagsmys!

Nyttig vardagsmat – middagstips barn

Alla mår bra av nyttig vardagsmat – här kommer våra allra bästa tips!

7. Lax med kokt potatis – god mat för barn och vuxna! Låt barnet skära potatis eller vispa såsen. Att salta laxen innan den sätts i ugnen kan också vara den perfekta aktiviteten för ditt barn.

8. Pannbiff med grönsaker och sallad.

9. Köttfärssås med fullkorns pasta och grönsaker.

10. Köttbullar – hemlagade köttbullar, ett tips här är att riva lite morötter och exempelvis rödbetor i färsen. Barnet kan hjälpa till att rulla ihop köttbullarna, både supergott och nyttigt.

11. Pastasallad – gott och enkel. Har du lite extra tid kan barnet hjälpa till och baka färskt bröd.

12. Blodpudding  fixa till lite lingonsylt och servera med en exempelvis smarrig morotssallad.

13. Kycklinglår i ugn – piffa till med en fräsch sallad.

14. Tortillas -perfekt maträtt att laga tillsammans med barn.

15. Chili con carne – en klassiker som verkligen uppskattas av både barn som vuxna. Barnet kan hjälpa till och hacka, öppna burkar och allt annat som hör därtill.

Laga mat tillsammans med ditt barn

Sist men inte minst – för att lyckas med att engagera ditt barn i matlagningen rekommenderar vi en hjälpa till stol. En hjälpa till stol eller pall som det också kallas för gör att barnet kommer upp till en lämplig höjd för att kunna hjälpa till på ett tryggt och säkert sätt. Andra fördelar är följande:

  1. Pedagogisk leksak & hjälpmedel för ditt barn
  2. Grundas på Montessoripedagogiken – barncentrerat lärande
  3. Säker och trygg lösning

Hjälpa till stol finns i tre olika modeller:

Klassisk hjälpa till stol – med tre olika höjder att välja mellan.

Pris 1399
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka

Hjälpa till stol med barnbord – den mest populära lösningen. Vik stolen till ett barnbord med få enkla steg.

Stå Upp och Sitt hjälpa till pall
Pris 1599
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid ca 1 vecka
Barnbord och stå pall

God mat för barn och vuxna

God mat för barn och vuxna kan verkligen kännas som en utmaning ibland! Vardagen rullar på med full fart och tiden räcker inte alltid till. Vi kan starkt rekommendera att testa Linas matkasse med namnet Barnkasse eller City Gross Bamsekasse. Ett perfekt sätt att förenkla middagar, skippa stressiga inköpsmoment och idétorka! Därtill kommer du fortfarande att kunna engagera ditt barn i matlagningsprocessen. En superhärlig och prisvärd lösning som dessutom förenklar vardagen för barnfamiljer.