Baby shower – Den ultimata guiden från presenttips till mat

Baby shower – Den ultimata guiden från presenttips till mat

Babyshower
Onlyhandmade

En baby shower är en fest eller ceremoni som hålls för att fira en gravid kvinna och den kommande födelsen av hennes barn. Det är vanligtvis en speciell tillställning där familj och vänner samlas för att fira den blivande modern och ge henne gåvor till den kommande bebisen.

Baby shower – den perfekta guiden

En baby shower är ett fantastiskt tillfälle för vänner och familj att visa uppskattning och kärlek både till den kommande babyn men också resten av familjen. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att samla tjejgänget en sista gång innan mamman, i alla fall tillfälligt, blir mer upptagen med att ta hand om sin väntade lilla älskling. Med rötter i många historiska kulturer finns det inget givet svar på när baby showers uppstod då de utövats under många olika former över hela världen. Närmast i tid och utförande kommer dock inspirationen från USA. Idag blir baby showers allt populärare i Sverige, och man förstår verkligen varför!

I bloggen nedan kommer vi därför komma med allt från tips på present till baby shower, present till blivande mamma och mycket annat vad gäller teman, mat och lekar. Oavsett om du redan fått en önskelista till en baby shower eller är ute efter en personlig present i egenskap av en unik presentkorg. Ta del av tipsen, lägg till några egna idéer och ha framför allt en riktigt minnesvärd och lyckad tillställning! Inlägget innehåller annonslänkar för Åhlens, Meds, Bonti, BabyV, Partykungen & Lindex.

Vad är en baby shower?

Vad är då en babyshower och vad gör man egentligen? Då traditionen har många influenser finns det inget som är hugget i sten. Och tur är det, då du gärna kan göra det så personligt man själv önskar eller annars skapa något efter eget tycke och smak.  Men vad som är säkert är att man visar sin uppskattning och kärlek till mamman och den förväntade bebisen genom en liten tillställning. Denna tillställning brukar hållas dagtid och kan ses som en riktigt festlig brunch. Det är nuförtiden inte heller ovanligt att festen är en överraskning för mamman. Men glöm inte säkerställa att det i sådana fall är ett datum som garanterat fungerar för henne!

Tänk också på att hålla denna fest lagom långt in i graviditeten. Det vill säga mot slutet av graviditeten men inte för sent gånget. Särskilt om mamman i fråga inte mår så bra. De som känner mamman bäst och har en hum om hennes vardag brukar vara rätt bra på att pejla in sådant men en riktlinje brukar vara runt sjunde graviditetsmånaden.  Maten brukar vara av lättare karaktär medan feststämningen är på topp, inte sällan med ett givet tema. Mer om det senare i texten.

Bland gästerna brukar man hitta mammans vänner men kan även innefatta familj och varför inte kollegor. Allt beror egentligen på mammans umgänge. Då det inte är ovanligt att baby shower`n hålls hos någon annan än själva mamman, och hon kanske inte är involverad i kalaset, så är det fördelaktigt att kolla med henne eller eventuell partner vilka man helst ska och inte ska bjuda.

 

Vad innefattar en baby shower?

Själva namnet baby shower kommer från traditionen att man överöste mamman med presenter. Dessa kan innefatta både presenter till kommande bebis men också till mamman. Det kan vara stort som smått, aktiviteter till konkreta saker som ges bort. Ofta handlar det om praktiska saker som bebisen kan ha nytta av.Men även en och annan present till blivande mamma. Är du sugen på att ge bort något större till den kommande bebisen är det ett ypperligt tillfälle. Gå ihop några vänner och slå till med det lilla extra!  Mer om presenttips hittar du nedan under presenter.

Vet mamman om de stundande babyshower sen tidigare är kan det hela göras lättare med en önskelista till sin baby shower. Detta kan givetvis även innefatta annat än presenter. Det kan också handla om önskat tema och liknande om inte mamman är med i planeringen men önskar ha ett finger med i spelet.

En annan central del för baby showers är aktiviteterna och lekarna. Dessa blir ofta uppskattade av både mamman som såväl gästerna och lockar till många skratt . Ibland även en hel del härlig nostalgi. Sprid ut dem över hela baby showern eller anordna en given aktivitets-stund, ni som håller i tillställningen känner mamman bäst och vet säkerligen också vad som är mest uppskattat.

Gender reveal

Gender reveal är alltså en party där barnets kön avslöjas. Hos PartyKungen hittar du ett brett och prisvärt utbud med konfetti, ballonger, vimplar – allt detta från ljusrosa och ljusblåa färger.

leksaksbutiker online - partykungen
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 500 kr
Öppet köp Ja - 14 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
1-2 arbetsdagar
Fri frakt för köp över 500.-

 

Ska man ge present på en gender reveal?

Att ge present på en gender reveal är rekommenderat! Du kan till exempel köpa matchande kläder till mamma och baby. Vi rekommenderar Polarn O. Pyret . Lite billigare alternativ är att köpa lyxiga krämer eller hudvårdsprodukter, förslagsvis från Meds.

Tips på present till en baby shower

Ska du på en baby shower eller till och med anordnar en sådan är givetvis presenter något du kommer att tänka på. Känner du mamman väl har du kanske redan något specifikt i åtanke, men även de bästa kan råka ut för idétorka. Därför kommer vi med ett antal presenttips för att underlätta för dig som förmodligen har hundra andra saker att tänka på i samband med baby showern. Nedan delar vi tipsen i kategorierna större och mindre. De större tipsen är som tidigare nämnt ett bra tillfälle att gå ihop några stycken. Ett hett tips är dock att kolla eventuellt tilltänkta presenter med alla gäster så att man inte köper dubbletter.

Mindre presenttips 

1. Amningssmycken

En väldigt fin gåva som dessutom är ytterst praktisk under den första tiden med babyn. Huvudsyftet med amningssmycket är att babyn ska kunna pilla på något under amningen, vilket också har en lugnande effekt i sig.

2. Skallror 

En tidlös klassiker som varje bebis älskar. Går att hitta i massor av utföranden. Vill man vara extra personlig kan man välja något i mer robust material som trä eller någon metall och låta gravera in något personligt. Antingen ett fint meddelande eller datumet för er baby shower som ett minne.

present till babyshower

3. Blöjtårta 

Det mest praktiska av allt. Den händige kan även själva tillverka en sådan. Är samtliga gäster med på förberedelserna kan en stor blöjtårta dessutom vara en del av själva inredningen och temat. Likaså med en baby shower presentkorg som man fyllt med lite smått och gått såsom babypuder och babyschampo.

4. Oljor och lotions 

Passar utmärkt för både bebi och mamma. Antingen samma till båda eller varsin. Praktiska presenter till den nyfödda i all ära men det kan även vara uppskattat att bli ihågkommen som snart nybliven mamma. Oljor och lotions är på så sätt en given present till en blivande mamma. Till exempel från ACO.

babyprodukter - MEDS
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Fri frakt Från 99 kr
Öppet köp Ja - 14 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
Snabba leveranser
Fri frakt för köp över 99.-
Brett urval med babyprodukter

 

5. Snuttefilt 

En gammal klassiker som finns i många olika tappningar. Älskad då som nu!

present babyshower

Större presenttips

6. Babyfotografering – Lite mer påkostat men ett underbart sätt för mamman, barnet och resten av familjen att föreviga den första tiden för alltid. Givetvis kommer det att knäppas många privata bilder men en professionell fotosession ger verkligen ett annat resultat. Favoritbilderna kan man förslagsvis förstora upp och hänga upp som tavlor hemma. Är man orolig för att det logistiskt blir för bökigt att åka iväg med en några veckor gammalt spädbarn finns det fotografer som erbjuder hembesök. Både utrustning och eventuell rekvisita tar de själva med.

7. Babygunga – Praktiskt, motoriskt utvecklande och snyggt! Välj motiv och färg efter mammans smak och tycke. Från att i en tidig spädbarnsålder ha en lugnande effekt på bäbisen kan den även användas många år framöver då babygungan bjuder på många timmars rolig lek. Mångsidigheten bidrar dessutom starkt till barnets motoriska utveckling och har i sig många användningsområden. Är man förtjust i montessoripedagogik är det en given present för en baby shower.

Videung of Sweden babygunga
Pris Från 799.-
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 4-10 arbetsdagar
Handtillverkad i EU
Användning upp till 3 år
Perfekt doppresent
Reglerbar från sittande till liggande

 

8. Klädpaket till både mamma och barn – Det bästa är att du själv sätter gränserna för hur stort paketet ska bli. Men en del gosiga babykläder och något fint till mamman är alltid uppskattat. Eller varför inte något extra piffigt, såsom ett par skor till mamman, så tillför man en gnutta glamour till en blöj-intensiv period som väntar till en början. En ypperlig present till en blivande mamma!

Lindex - butiker vi samarbetar med
Leveranstid 2-4 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 249 kr
Öppet köp Ja - 60 dagar
Fria returner Nej, mot avgift på 39 kr
Prisgaranti Nej
MOM kollektion
Kundklubb
Brett urval med babykläder
Hållbarhetslöfte

 

9. Personlig present babyshower – Inte nödvändigtvis en ekonomiskt påkostad present men kan bli aningen tidskrävande, dock med ett ytterst personligt och uppskattat resultat! Skapa ett kollage eller ett fotoalbum med era bästa minnen. En sådan personlig present är alltid uppskattad på en babyshower, särskilt om du funnits i mammans liv en längre tid.

10. Babysitter

Babybjörn babysitter Balance Soft
Pris Från 1995
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
13 olika färger

11. Sovorm

Pris 787
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 5-10 arbetsdagar
3,5 m lång
Finns i 6 olika färger
Tål maskintvätt

12. Amningskudde

Babyshower

Mat och dryck till en baby shower

Då det ofta inte förväntas någon större middag på en baby shower så bör fokus istället ligga på mindre plockmat, tilltugg och godsaker. Beroende på tycke och smak kan man ha en färdig buffé eller mindre serveringar. Eventuellt med en härlig tårta i slutet som går i hand med resten av temat. Kika gärna in hos Cake It Easy – superfina tårtor och bakverk till hela Sverige! Oavsett tema, om ni ens väljer att ha ett specifikt sådant, kan det ändå vara festligt med en hint till det väntade barnet vad gäller matväg. Från mer subtila varianter som små gulliga cupcakes till mer uppenbara bakelser formade som till exempel små fotavtryck.

Babyshower mat och dryck

Har föräldrarna avslöjat namnet på barnet kan även det inkorporeras i matlagningen. Glöm dock inte kolla med mamman om hon blivit extra känslig för vissa lukter eller smaker under graviditeten. För att ytterligare höja feststämningen ska ni inte glömma bort drinkarna. Det finns gott om alkoholfria alternativ, både drinkar och bubbel.

Dryck till babyshower

Dekorationer och tema

För att göra en baby shower extra minnesvärd är det väldigt kul om man dekorerar det lite extra mycket eller hittar på något tema. Kör ni ett specifikt tema finns det givetvis inga gränser, låt fantasin bara flöda! Ta gärna även ut svängarna om mamman har en önskelista till sin baby shower vad gäller temat. Vill man inte gå på något väldigt specifikt tema kan man givetvis gå på något av de tre mer klassiska linjerna. Men använd temat genomgående, från mat och dryck till dekorationer! Kika in hos Partykungen.

leksaksbutiker online - partykungen
Leveranstid 1-2 arbetsdagar
Fri frakt För köp över 500 kr
Öppet köp Ja - 14 dagar
Fria returner Nej
Prisgaranti Nej
1-2 arbetsdagar
Fri frakt för köp över 500.-

 

  • Könsneutralt men piffigt – Massa ballonger, glitter, dekorerade bordsdukar etc. Temat går i någon neutral men festlig färg, till exempel silver eller guld. Finns gott om festliga och pompösa inslag vad gäller extra stora ballonger och vimplar med exempelvis texten ”baby”.
  • Klassiskt babyrosa eller babyblått – Egentligen samma utsmyckningskoncept som föregående men för de mer klassiskt lagda förutsatt att man vet könet på barnet. Därtill kan man addera fler tjejiga eller killiga inslag.

Ett annat rätt speciellt tema är annars ett där man avslöjar könet på det väntade barnet. Ibland är även mamman ovetande tills dess! Vet mamman om könet sen tidigare kan hon ta hjälp den personen som håller i trådarna för hennes baby shower. Vill mamman vara lite extra vågad kan hon be barnmorskan som utför ultraljudet skriva ner barnets kön på en lapp och försegla det i ett kuvert. Under själva avslöjandet finns det en hel del olika extravaganta vägar att gå. Några exempel är att låta en konditor baka en stor tårta som är neutral på utsidan (det förseglade kuvert kan ges direkt till konditorn), men innehållet är antingen babyblått eller babyrosa. Ett annat är att köpa konfettirör med viss färg på innehållet. Eller fylla jättelika ballonger med motsvarande färg på konfetti som man sen får picka hål på under festen.

 

Lekar och aktiviteter på en baby shower

Sist men inte minst har vi en annan central del av en baby shower, nämligen lekar och mindre aktiviteter eller tävlingar. De kan man  i sin tur sprida ut över hela tillställningen eller riva av alla efter varandra i streck. Viktigast av allt är dock det självklaraste, låt mamman vara i centrum och ha riktigt kul allihopa!

1. Gissa magens omkrets

En lek som går ut på att alla får klippa ut en bit snöre som ska motsvara magens omkrets. Vinnaren är den som kommer närmast.

2. Gissa barnets vikt och längd

En rolig lek som dessutom leder till senare återkoppling där man får se vem som kom närmast.

3. Gissa barnets namn

Ifall familjen redan bestämt sig för ett namn kan denna lek gå till på olika sätt. Ett exempel är att alla får en del bokstäver som även innehåller bokstäverna i det tilltänkta namnet. Därefter får gästerna sätta ihop ett namn de tror på. Ju fler bokstäver desto svårare men det garanterar också en del roliga resultat.

4. Barnfoton

Samla in fotografier på samtliga gäster som spädbarn. Därefter får mamman eller alla tillsammans gissa sig fram till vem som är vem. En lek som garanterat leder till många skratt!

5. Måla tavlor

En aktivitet som kan antingen kan utföras gemensamt eller var för sig. Det hela går ut på att alla gäster målar en tavla som sedan kommer hänga i barnkammaren. Ett riktigt fint minne för mamman från både barnets baby shower och de nära och kära gästerna!

Förhoppningsvis har dessa listor hjälpt en del på traven till en riktigt minnesvärd och fantastisk baby shower! Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel utan låt fantasin flöda och ha riktigt, riktigt kul tillsammans!

 

Rekommenderad vidare läsning:

Tips på annorlunda och originella doppresenter

Senaste inläggen

Casino AI revolutionerar hemmets inredningstrender

juli 10, 2024

Den senaste teknologiska utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) har tagit världen med storm. Nu har denna innovation även nått hemmet,… Läs mer

Säkra bankalternativ på svenska iGaming-webbplatser

juni 27, 2024

När du väljer en betalningsmetod för att finansiera ditt konto på Sveriges bästa onlinekasinon har du en rad säkra och… Läs mer

Köksredskap och köksutrustning för dig som gillar att laga mat

juni 27, 2024

Kanske det är så att du redan har alla de grundläggande köksredskapen och köksutrustningen som knivar, skärbrädor, kastruller, stekpannor, slevar… Läs mer

Hur börjar man spela på onlinekasinon i Sverige?

juni 27, 2024

Sverige har ett blomstrande onlinekasinolandskap som erbjuder bekvämlighet och variation för spelare över hela landet. Att komma igång är enkelt… Läs mer

De Bästa Utländska Casinona för Svenska Spelare

juni 27, 2024

Sverige erbjuder ett brett urval av utmärkta utländska onlinecasinon skräddarsydda specifikt för lokala spelare. Med hundratals alternativ att välja mellan… Läs mer

Skapa ditt drömhem med LED belysning

juni 17, 2024

Något som kan göra en stor skillnad både för estetiken och funktionaliteten är att du ser till att inreda ditt… Läs mer