Leksaker 1 år – den ultimata guiden för världens bästa leksaker!

 

Leksaker 1 år – Världens bästa pedagogiska leksaker online

Här hittar du den ultimata guiden för leksaker 1 år! Vi tipsar om de världens bästa leksaker online, för att du snabbt och smidigt skulle kunna beställa hem dina barnleksaker utan att leta runt i butiker. Hos oss på Only Handmade får du genuina, annorlunda och genomtänkta tips. Vi är specialister när det kommer till ettåringar. Vi lägger märke till detaljerna och under varje leksak hittar du rekommendationer och tips att tänka på innan du köper dina leksaker online. Vi tipsar om leksaker även från andra kända butiker bland annat JollyroomBabyshopStor & Liten, Babyland, Baby V, Adlibris, Videung of Sweden, Buttericks m.m.

Ett års ålder är en otroligt innehållsrik tid för barnens utveckling. De lär sig en massa nytt, utforskar helt nya sociala förmågor, kliver över språkliga barriärer, gör jättekliv i sin motoriska utveckling och mycket, mycket mer.  Allt detta sker givetvis i interaktion med omvärlden, och inte minst deras barnleksaker.

Leksaker från 1 år – till gudmor och gudfar

Som förälder, gudmor, gudfar eller annan anhörig till barnet kan det däremot vara svårt att hitta något passande för barnet, eller man kanske helt enkelt lider av idétorka. Därför kommer vi här med världens bästa leksaker online, de bästa tipsen för ettåringar och äldre. Då barnen är det käraste vi har och barns utveckling går hand i hand med deras leksaker kommer följande tips i stor utsträckning vara både pedagogiska och utvecklande, vissa som uppmanar till lek och andra som tillfredsställer barnens kreativa ådra.

Då ettåringar allmänt inte är så könsmedvetna ännu anser vi att alla tips gäller för båda tjejer och pojkar. I urvalet kommer alla hitta något som passar, oavsett om man är specifikt ute efter unik design, vurmar för ekologiska och naturliga produkter eller är allmänt förtjust i bedårande hantverk.

 

Utvecklande och pedagogiska leksaker för barn från 1 år

Utvecklande och pedagogiska leksaker för barn från 1 år kan vara allt från en byggsats, simpla träleksaker för barn till en helt vanlig sandlåda. De pedagogiska och utvecklande leksakerna är helt enkelt ämnade för, eller bidragande till barnets fortsatta utveckling och uppmanar ofta till mer kreativa lekar. Ettåringar är på en upptäcktsfärd utan dess like och vissa faser kan komma periodvis. När rörelseförmåga och motorik ökar intensivt får kanske den fina och unika sångboken komma till användning mer sällan. Istället blir barnet mer intresserad av träleksaker eller något annat där den kan börja öva på sitt hantverk.

I den här åldern märker man också hur finmotorik börjar bli allt tydligare i den motoriska utvecklingen. Barnet utforskar världen allt mer med fingrarna istället för munnen och många föräldrar har nog märkt av ett allt mer intensivt användande av det så kallade pincettgreppet. Att känna med händerna blir också ett allt mer viktigt verktyg i att lära känna sin omgivning och lära sig än mer.

Är man istället i en språklig fas kan det vara just tvärtom och böcker blir högintressant och då kan man ju passa på som förälder att utveckla barnets kommunikationsförmåga. Vid det här laget börjar även barn yttra sina första ord och därefter ökar ordförrådet snabbt.

Därför har vi här valt presentera leksaker som kombinerar olika slags utveckling, eller andra mer specifika och unika leksaker både till användning och design som kan tillfredsställa båda barn och en förälder som är förtjust i inredning. En salig blandning helt enkelt för att hitta den bästa leksaken för en ettåring.

 

Leksaker från 1 år – våra allra bästa tips

1. Tipi tält

En tidlös favorit i exklusiv utformning eller klassisk design. Våra tipi tält är dessutom unika i sitt slag då varje tält är helt och hållet ett hantverk och givetvis gift- och kemikaliefria, extra viktigt då det kan komma att spenderas många timmar i dem.

Tipi tälten passar dessutom utmärkt för många olika åldrar och utvecklingsfaser, om det nu är tittut lekar som är högst på dagordningen eller en gigantisk byggsats som skapas i kombination med tipi tältet och kuddar som man har hemma. Dessa tält väcker givetvis även barnens ådra för kreativa lekar och glöm inte heller att gärna ha med barnen när tältet monteras ihop då ettåringar och även äldre barn tycker att det är både roligt och utvecklande att ta del av de vuxnas sysslor.

Tipi tält för barn kan du hitta hos oss på Only Handmade 

Vi rekommenderar varmt även Jollyroom som har oftast REA på tipi tält, för att se utbudet klicka på bilden nedanJollyroom.se ett urläckert utbud med stora tipi tält från Kids Concept och Roommate – perfekt för flerbarnsfamiljer. För att komma till urvalet klicka på bilden nedan, finns i olika färger!

2. Lektunnel

Ettåringar börjar bli väldigt rörliga, koordinationen förfinas och lusten att utforska sin omgivning kan bli enorm. Lektunnlar i sig brukar vara väldigt flexibla och kan användas för en lång rad olika lekar och ger upphov till många fina lekstunder. Har man dessutom syskon eller vänner på besök blir det hela ju givetvis extra spännande.

Superfina och prisvärda lektunnlar kan du hitta hos Stor & Liten, för att se utbudet klicka på bilden nedan. Pris – under 200 kr!

Dessutom är det en delvis avgränsad och framför allt säker lekyta, särskilt då ettåringar eller strax därefter kan få lust att klättra på allt möjligt. I det ligger även den pedagogiska vinsten i att uppmuntra barn till aktiva lekar men med en hänvisning till ett säkert område.

3. Bollhav – världens roligaste leksaker från 1 år

Handtillverkade bollhav med mjuka kanter är en väldigt populär produkt som har tagit Skandinavien med storm! Bollhaven från jollyroom.se fylls med giftfria plastbollar och allt material som används är OEKO-TEX certifierad, allergifri och barnvänlig.

Bollhavet bjuder på flera timmars lek och ger utrymme för kreativa och påhittiga äventyr. Ett tips – för att skapa ett mysigt krypin kan du hänga en sänghimmel över bollhavet – på det sätt kan du även skapa en mysig oas för att vila och läsa.

4. Leksakskök

En given favorit som ger utrymme för både finmotorisk utveckling och en uppsjö av kreativa lekar. Extra roligt blir det om man lägger till leksaksmat av olika slag för att laga på sin lilla leksaksspis.

Eller varför inte diverse giftfria och ej ömtåliga paket så barnen kan härma föräldrarna. Ettåringar kommer börja så småningom allt mer efterlikna och härma det som föräldrarna gör och detta är en perfekt leksak för just det.

Letar man efter leksaker online och söker efter leksakskök hittar man ett brett utbud i olika prisklasser och utformning, oavsett om man är ute efter träleksaker eller något lättare. Vi personligen är superförtjusta i utbudet hos jollyroom.se. För att komma till hela urvalet hos Jollyroom.se klicka på bilden nedan – brett urval, billiga priser och snabba leveranser. Många mångfunktionella kök, där även spisplattan tänds och barnen har mycket glädje av att öppna och stänga luckor. Även de bästa tillbehören till leksaksköket kan du hitta hos Jollyroom.se 

Leksakskök för barn - leksaker 1 år

Hur smidigt som helst och uppskattas verkligen av tjejerna! Ett roligt tillägg bland leksaker från 1 år som passar bra till köket är givetvis leksaksfrukter och annan leksaksmat.

5. Gåvagn med många detaljer – för aktiva lekar

Väldigt roligt och utvecklande på en och samma gång! Grovmotoriken övas medan man går med vagnen och de mindre detaljerna finslipar finmotoriken, väldigt användbart över en längre tid särskilt då barnens intresse och nyfikenhet kan variera i de olika faserna. Är barnet i ett skede då de första stegen precis börjat tas är en lära gå vagn en ypperlig leksak. Vissa exemplar har även inbyggda sångfunktioner, andra ljud eller tal.

Hos Jollyroom.se hittar du ett brett urval med klassiska gåvagnar.  Hos Stor&Liten kan du hitta ett urval med lekfull design och gåvagnar med inbyggda sångfunktioner.

En bonus för språkutvecklingen då föräldrarna kan peka på detaljerna och fråga vad det är eller så kan barnen lyssna på sången och de talade orden. Är man i en grovmotoriskt spännande fas kan det speciellt för pojkar vara bra att samtidigt höra sånger och ljud då det är vanligt att flickor börjar prata tidigare, lite hjälp på traven helt enkelt!

6. Pekböcker – leksaker 1 år – en stor favorit 

En ettåring älskar repetition. Kombinationen av just repetition och språklig utveckling utmynnar i en fantastiskt rolig lek i pekböcker. Den sociala interaktionen med föräldrarna blir dessutom stärkt. Föräldrarna känner sina egna barn bäst. Det bästa är ändå utbudet av pekböcker då alla kan hitta en pekbok som älskas av just deras barn. Handgjorda och unika pekböcker, pekböcker som låter, teman med djur, kläder, färger, pekbok i trä… ja listan är oändlig!

Kör gärna en pekbok med lite tjockare sidor. Tunnare sidoblad går lätt sönder och ettåringar har inte alltid så bra kontroll över händerna ännu. Gör boken ljud är detta ett super plus i kanten. Exempelvis en bok med djur som gör ljud när man klappar på bilderna – WOW! En rolig och pedagogisk leksak till ettåringar! Det finns verkligen mycket att välja mellan men här listar vi topp tre fantastiskt roliga böcker för ettåringar som vi på Only Handmade verkligen rekommenderar:

  1. Min lilla pekbok: första 100 orden
  2. Ljud på bondgården  

3. Djungeldjur – Peka, lyssna 

Alla fina barnböcker och mycket mer hittar du hos:7. Montessorigunga– en leksak för ettåringar som utvecklar motoriken

Ett supervackert och unikt hantverk som tillverkas på beställning just till dig! Trägungan är den bästa leksaken till en ettåring – använd som gunga, trappa, tunnel eller låt fantasin bara flöda. Bjuder på flera timmars kreativ lek och dessutom hjälper gungan att utveckla barnets motorik och kroppskontroll – både roligt & nyttigt. En utvecklande leksak som bjuder på mycket glädje! Hos oss kan du komplettera din gunga med en tvåsidig rutschkana!

Så vad gör trägungan till den bästa leksaken till ettåringen? Jo – den kan användas under många år, en rolig, pedagogisk och utvecklande leksak som är otroligt vacker och genomtänkt i sin design. Ett brett urval med superfina handtillverkade gungor kan du hitta hos oss på Only Handmade. Välj bland flertal färger och motiv för både pojkar och flickor!

8. Badleksaker

Glöm inte bort att utvecklande och pedagogisk lek även kan bedrivas i andra element! Därför kan barnens badtillfällen gärna bestå av roliga lekar. Med badleksaker kan barnen både utforska omvärlden i en annorlunda miljö och känna på hur vatten påverkar motoriken.

Vissa badleksaker är mer kreativa i sitt slag och ändrar exempelvis färg när de blir blöta. Andra varierar kraftigt i storlek som uppblåsbara badleksaker. Variationerna är många och kan syfta från simundervisning till lek, möjligheterna är oändliga! Ett perfekt alternativ bland leksaker 1 år om man vill utforska något nytt. Ett brett och genomtänkt urval med badleksaker hittar du hos BabyShop.se.

Färgglada badleksaker

9. Leksaksbilar eller leksakscykel att åka i –  för aktiva lekar 

Leksaksbilar för barn finns i alla möjliga färger och former. De som vi syftar till här syftar däremot till de större varianter av leksaksbilar och cyklar som barnen själv kan sitta i och köra runt med. Beroende på vilken utvecklande och pedagogisk del man är ute efter finns både självgående och modeller där barnen använder sig av motorisk utveckling för att själv knuffa fart med benen eller knuffa på ett annat syskon vilket dessutom stärker den sociala interaktionen dem emellan. Ett brett urval med leksaksbilar och leksakscyklar till kanonpriser hittar hos Babyland.se.

10. Rutschkanor – en given favorit bland leksaker 1 år

Unika handgjorda rutschkanor i trä hos Only Handmade. Dessa inomhus rutschkanor i trä är tilltänkta för barn från 1 år man kan givetvis användas då föräldern anser att det är lämpligt såvida barnet hålls under uppsikt. Ett perfekt tillskott till det lekfulla barnrummet som kommer att användas många år framöver både tack vare att varje unikt exemplar är högkvalitativt hantverk men också för att rutschkanorna i sig täcker ett brett åldersspann och är omåttligt populära i många år som de flesta föräldrar märkt av. En snygg och stilren design gör det dessutom lätt att anpassa med resten av sin heminredning eller barnrumsinredning. Mångas favorit från barndomen som nu åter kan hitta hem!

Prisvärda rutschkanor kan du även hitta hos Jollyroom.

Leksaker för ettåringar rosa rutschkana i trä för inomhus

11. Bubbelmaskin eller vanlig bubblare – en leksak som sprider mycket glädje

Små barn uppskattar verkligen bubblor – en enkel present som är en riktig glädjespridare. Pris 10 – 199 kr. Vill du piffa upp presenten kan du till exempel köpa till en stor flaska med påfyllning, så att det räcker längre. Finns i de flesta barnbutiker, vi rekommenderar urvalet hos Babyland.

Vad kan vara häftigare än att fylla sin första födelsedag med massa, massa bubblor! Ett billigt och bra alternativ för leksaker 1 år!

12. Aktivitetstavla eller aktivitetslåda

Aktivitetstavlor och aktivitetslådor är den mångsidiga leksaken som kan hålla ettåringar sysselsatta i timmar. Med många prylar att titta, känna och höra på aktiveras alla sinnen och aktivitetstavlan verkar plockas fram även när barnen blivit aningen äldre, trots att de egentligen är tänkta för små barn.

Ettåringar och uppåt kan i sin tur ha mer avancerade tavlor med exempelvis kugghjul, eller något favorittema som djur. Aktivitetstavlor och aktivitetslådor med många funktioner fungerar även över tiden just för att de tilltalar barnet i dess olika faser då funktionerna är så pass många.

13. Barngunga och hänggunga – en riktig glädjespridare för ettåringar

Barn vid ettårsålder ÄLSKAR att gunga! Vi har inte träffat en enda ettåring som inte gillar det. På marknaden finns det både inom-och utomhus barngungor. Priset varierar en del, allt från 99 – 2000 kr.  Hos oss på Only Handmade hittar du brett urval med barngungor och babygungor från Videung of Sweden – som sitter som handen i handsken som ettårspresent för både pojkar och flickor. Finns i flera olika färger och modeller. Till ettåringar rekommenderar vi modellen nedan.

 

Videung of Sweden är verkligen bäst i test när det kommer till barngungor! Billigare lösningar hittar du hos jollyroom.se – kanonbra urval med plastgungor, trägungor för inomhus eller utomhus användning. För att komma till urvalet klicka på bilden nedan.

14. Knop pussel med stora bitar

Vanliga pussel i all ära men knoppar gör det enklare för ettåringar att få grepp. Det gör pusslet mycket roligare att undersöka. Pussel utvecklar barnets koordination och finmotorik. Se gärna till att du köper ett pussel med stora bitar så att det inte blir för svårt för en ettåring.

Tänk även på att det finns lagom antal bitar. Max 8 stycken räcker gott och väl för en ettåring. Ett tips är exempelvis bondgårdspussel. Barn älskar djur och det blir ett roligt och pedagogiskt sätt att lära och utvecklas! Knop pussel kan du exempelvis hitta hos Adlibris.se.

15. Barnpool – leksaker från 1 år för varma sommardagar 

Om vädret tillåter är barnpool ett fantastiskt tillskott ute i trädgården, altanen eller annars utomhus med nära tillgång till vatten. Vid bra väder hjälper dessutom värmen och solen till att hålla vattnet varmt och behagligt. Vilket är särskilt bra då familjens minstingar kan vara känsliga för kyla.

Förutom motoriska egenskaper som utvecklas, fast här istället utomhus, kan man göra mycket spännande runt barnpoolen. Ta lite vatten och vattna blommor i närheten, bygg små barkbåtar eller något annat där den sociala interaktionen med barnet stärks och det bjuds på många pedagogiska lek- och lärandestunder. Har man inte lika mycket tur med vädret kan man alltid ta in barnpoolen och fylla den med kuddar. Hos jollyroom.se hittar du prisvärda barnpooler för alla smaker och tillfällen!

Barnpool - leksaker 1 år

16. Hjälpa till pall – en pedagogisk leksak som engagerar barn

Hantverk när den är som finast och mest praktisk, hitta din egen learning tower hos Only Handmade. Ett handgjort redskap som samtidigt fungerar som en väldigt rolig leksak. Med sin stilrena design är det inte bara ett vackert tillägg hemma utan funktionen är oslagbar: barnen kan både härma föräldrarna med DET de gör, DÄR de gör det. Låt barnet stå med i köket, vid bordet och alla andra hushållssysslor för den delen.

Learning tower från Only Handmade - hjälpa till pall - leksaker 1 år

Learning tower med griffeltavla - leksaker 1 år

 

Tack vare en learning towers speciella design kan du ha barnet bredvid dig när alla dessa sysslor utförs, utan att vara rädd för att barnet skulle ramla eller skada sig på annat sätt. Men det bästa är att barnet får uppleva allt på nära håll, en pedagogisk vinning utan dess like. Barn som redan har en stabilare finmotorik kan ju givetvis även själv hjälpa till, eller varför inte låtsas hacka en leksaksgurka bredvid mamma eller pappa när de lagar middagen? Samtliga modeller är helt och hållet unikt hantverk och vissa modeller går även att med ett par enkla steg göra om till små bord, se bilden ovan.

17. Gungdjur

Det klassiska gungdjuret är både roligt, praktiskt och kan med dagens utbud även vara en given del i heminredningen. Förutom de motoriska egenskaperna som kommer med gungdjuret kan man hitta på pedagogiska klappa- och mysstunder då just djur är en stor favorit hos ettåringar. En fördel är dessutom att gungdjuren för det mesta är stationära och man har lätt att hålla ett öga på dem. Särskilt om familjens ettåring har fler syskon som alla leker samtidigt. Ett brett urval med gungdjur hittar du hos Babyland, de har allt mellan kanin och häst! Klicka på bilden nedan för att se utbudet hos Babyland.

Gungdjur - leksaker 1 år - Only Handmade tipsar

Kreativa leksaker för barn från 1 år

Kreativa leksaker är ett ypperligt tillfälle att kombinera lek och vidareutveckling av en kreativ ådra hos barn även då grunden till kreativitet hos dem ofta är obegränsad. Även om ettåringars lekar och leksaker inte har lika tydliga gränsdragningar som dessa kapitel, och trots rådande dominant fas så leks det lite med allt, tycker vi på Only Handmade att det är väl värt att även kika på mer renodlade kreativa leksaks tips för ettåringar då barnen är nyfikna till naturen och leken gör det lättare att förstå omvärlden. Här kommer således världens bästa leksaker online som går mer åt det kreativa hållet!

18. Lättare instrument. Exempelvis slagverk som barntrumma eller xylofon

Från det att prasslande och låtande ting har varit populärt i en ännu yngre ålder verkar många ettåringar själv bli förtjusta i att skapa ljud. Barntrumman passar även de barn och åldrar med simplare koordinationsförmåga och är dessutom ett utmärkt redskap för att öva på detta och motoriken. Att trumman sen gör häftiga ljud som man själv skapat är ju ett absolut extra plus i kanten.

Trumma för barn - leksaker 1 år - tips

Urläckert urval med trummor och xylofoner hittar du hos BabyShop, klicka på bilderna ovan för att se urvalet.

Det sägs att barn upp till ett år upptäcker världen och från ett till tre år erövrar världen, och vad passar inte bättre att göra det med än ett eget trumsolo! Föräldrar som önskar kontrollera ljudvolymen i hemmet kan dessutom finna glädje i att det finns utbud på leksaksinstrument online som har tillhörande volymreglage. Genom musiken kan man dessutom hitta andra gemensamma uttryckssätt än ord.

19. Barnmöbler – barnbord och stolar för barn

Låt barnen ha tebjudning, pyssla med sina pekböcker i sin alldeles egna möbelgrupp i lekhörnan eller som tidigare nämnt göra det de blir allt mer förtjusta i att göra, härma föräldrarna!

Medan barnen kan involveras i en uppsjö av kreativa lekar är detta även en fröjd för stilmedvetna föräldrar då dessa barnbord och stolar går i en exklusiv skandinavisk retrostil som förgyller heminredningen. Stolarna är beklädda med slitstark velour som bidrar till en väldigt generös livslängd på möblerna, så att de även kan njutas under lång tid framöver då lekarna utvecklats eller man fått tillskott till familjen.

Eller föredrar du Skandinavisk design med stilrena färger. Då rekommenderar vi att du kikar in hos Jollyroom, de säljer urläckra barnbord och stolar från Minitude Nordic & Alice & FoxHos de hittar du ett brett urval med urläckra barnmöbler som går lätt att passa ihop med resten av hemmet. Se exempelvis bilden nedan.

20.  Duplo eller andra byggklossar för ettåringar

Den tidlösa klassikern för yngre barn som ettåringar och källan till ändlös kreativitet. Följ instruktionerna eller låt fantasin sätta gränserna, med en massa fördelar för finmotoriken och trivsamheten i att bitarna är dubbelt så stora som klassisk Lego.

Brett urval med Duplo hittar du hos Jollyroom, klicka på bilden nedan.

Duplo lego - tips på leksaker 1 år

Dessutom kan det vara ett ypperligt tillfälle att genuint inte bara ta del av barnets glädje utan njuta av själva leksaken som förälder och låta den inre civilingenjören komma till liv medan den sociala interaktionen med barnet frodas. Härligt nog kan man även ha med dessa byggklossar över lång tid framöver. Kreativiteten och fantasin utvecklas och klossarna i sig sätter inga begränsningar

 

Billiga leksaker för barn från 1 år

21. Spadar och andra grävredskap

Simpelt, ej väderberoende och väldigt kreativt! Med några enkla spadar och platshinkar kan man ha timvis med roliga och kreativa lekar framför sig. Oavsett om man sitter i sandlådan, på stranden eller i meterdjup snö. Spadarna talar väl mest för sig självt och härjas runt med, vad som kan tyckas för oss föräldrar, på måfå av ettåringarna. Men de bringar alltid en otrolig glädje. Halvåret senare eller så har man fortfarande kvar spadarna och då nyttjas de på ett helt nytt sätt.

Plötsligt ser man mer struktur och är man involverad i bygget själv som förälder kommer barnen snabbt att snappa upp nåt otroligt populärt i den åldern, att härma sina föräldrars beteenden. Ett  urgulligt beteende som egentligen märks bland många leksaker för barn från 1 år. Bygg ert första sandslott eller er första snögrotta tillsammans och skapa minnen för livet.

22. Rit-tavla

Den perfekta lösningen för den rit-sugna utan allt kladd!  När barnen nått ungefär ett och ett halvt års ålder märker man ofta att ritandet tar allt mer fart. Till en början sker det relativt planlöst och större bastantare instrument eller mindre precisa färger är att föredra, som tjocka kritor eller fingerfärg.

Kika in hos Babyland, kanonbra urval med RIT-TAVLOR! Alltid fri frakt och snabba leveranser!

Rit-tavla för barn - leksaker 1 år

Ens första teckning från barnen hänger de flesta föräldrarna upp på hedersplatsen (självklart kylskåpet) och sparar massor med teckningar efter det. Vissa familjer har däremot ynnesten att vara välsignade med en liten Picasso som producerar teckningar ut i det oändliga. Därför kan det vara skönt att växla rit- och målstunder med färg mellan en helt och hållet kladd lös rit-tavla, samtidigt som barnets kreativitet flödar på. Barnen får uppleva timvis med roliga och kreativa aktiviteter som är lätta att plocka fram och inte kladdar av sig. En given favorit bland leksaker för barn från 1 år.

 

Roliga leksaker för barn från 1 år

23. Utklädningskläder och maskeradkläder för barn

Utklädningskläder är egentligen en rätt avancerad lek för ettåringar. Men det finns givetvis dem som är tidiga i sin utveckling och vill redan tidigt börja prova på sådant. Håll gärna utkik om barnet själv har några favoritkaraktärer eller teman som drakar eller djur. Annars är det väldigt populärt med annorlunda, större och fluffigare tyger som kan vara väldigt uppskattat. Vill man inte skaffa sig väldigt specifika utklädningskläder som intresset kanske svalnar för kvickt, så kan man alltid gräva djupt i sin egen garderob och hitta något roligt. Ju lurvigare och färggrannare, desto roligare brukar det vara!

Utklädningskläder för barn kan du hitta hos Butteric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *