Vilken barnsäng ska jag välja?

Barnsäng
Onlyhandmade

En barnsäng är en säng som är speciellt utformad för spädbarn och småbarn att sova i. Dessa sängar är utformade med fokus på säkerhet, komfort och barnets behov. Det finns olika typer av barnsängar att välja mellan, beroende på åldern på barnet och individuella preferenser. Till exempel spjälsäng, vagga, resesäng, juniorsäng eller hussäng.

Barnsäng –  bästa tipsen 2022

Letar du efter en barnsäng men vet inte vilken du ska välja? Oroa dig inte, vi hjälper dig.
Att börja med är det viktigt att du utgår från ditt barns ålder. Ålder är viktigt för att förstå vilken säng ditt barn faktiskt är redo för. Utöver det ska det absolut även kännas rätt, mysigt och gosigt för barnet.

Om inte det då kommer barnet sova i din säng och njuta för fullt. Med det sagt ska sängen vara inbjudande och ett tryggt ställe där ditt barn kommer till ro och sover.

Just därför har vi delat upp inlägget i flera olika delar så att du snabbt och enkelt kan scrolla till det du behöver veta mer om. Letar du efter en barnsäng till flera barn i samma rum kan du direkt kika under rubriken med våningssängar. Letar du däremot efter en säng till din baby kan du läsa inlägget om spjälsäng eller vagga. I det här inlägget fokuserar vi på sängar för barn som har fyllt 2 år.

Säng till barn 2 – 3  år

Att välja en säng för barn från 2 år kan du uppleva som svårt. Barn vid två års ålder är väldigt olika. Men tänk så – du känner ditt barn bäst! Vid 2 år börjar barnen bli blöjfria, även det faktumet är viktigt att tänka på när du väljer en säng för ditt barn. Vid 2,5 år kan barnet vara blöjfritt även på nätterna som gör att ditt barn vaknar och vill gå på pottan. Detta ska vara enkelt och utan krångel.

Här kommer några frågor du kan svara på:

  • Rullar barnet runt mycket i sömnen? Om ja, tänk på att ett staket vid minst hälften av sängen är mycket fördelaktigt.
  • Är ditt barn redan blöjfritt eller har du bestämt dig för att öva under närmaste året? Om ja, tänkt på att sängen ska vara lätt att klättra in i, även under nätterna.
  • Vill du använda samma säng under flera år? Om ja då vore det bra om du köper en växa-säng eller en större säng på en gång. Med större säng är det viktigt att du gör sängen gosig för mindre barn. Förslagsvis kan du inreda sängen med en eller två sängormar så att ditt barn känner sig ombonat. Välj gärna en barnsäng med staket eller skydd som går att ta bort när barnet blir äldre.

Benlemi vit hussäng - 120x200 med staket
Pris 7910
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 3-6 veckor
Finns i flera färger - välj mellan vit, grå eller trä
Max-last 150 kg
Solit trä

 

Barnsäng

 

Säng till barn 4 – 6 år

Säng till barn mellan 4 och 6 år, storleksmässigt passar 80 x 160 eller 70 x140 centimeter perfekt som den allra första stora egna sängen. Även för barn mellan 4 – 6 år vore det fördelaktigt om sängen har ett staket eller skydd så att barnet inte kan rulla ut från sängen under natten. Barn vid 4 års ålder kan ha egna önskemål. Till exempel en prinsess-säng eller rymdraket-säng. Engagera ditt barn och välj ut en häftig säng tillsammans!

Homestyle4u vit hussäng 80x160
Pris 1781
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 3 - 7 arbetsdagar
Ribbotten av trä
Max-last 120 kg
Enkel att montera
Snabb leverans
VidaXl 70x140 hussäng
Pris 1735
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 7-14 arbetsdagar
Prisvärd
Stödjande ribbotten
Stadig och stabil

Säng till barn Barn 6 – 12

Ett nytt kapitel i livet – nu börjar barnet eller kanske har redan börjat skolan! Möjligtvis behöver även hela barnrummet ett lyft. Plötsligt ska skrivbord och skolböcker också få plats. Är barnrummet litet kan du förlagsvis överväga en loftsäng. Har du gott om plats då kan en hussäng med eller utan förvaring vara en kanonbra lösning. Hussäng är det absolut senaste i barnsäng branschen och de har visat sig vara väldigt populära i Sverige.

 

Våningssäng – för flerbarnsfamiljer

En våningssäng kan vara en otroligt praktiskt lösning för flerbarnsfamiljer.  Har du barn i olika åldrar är det säkrare om det yngre barnet sover i underslafen. Till exempel upp till minst 4 års ålder, beroende på modell.

Är båda barnen mer än 5 år gamla kan du implementera systemet att barnen ska turas om och byta våning. Förslagsvis varje eller varannan vecka. Perfekt att genomföra bytet efter att du har bytt sängkläder i sängarna. Det finns ju även en möjlighet att barnen kommer överens sinsemellan om vem som vill sova uppe och vem nere.

En våningssäng sparar även mycket plats i barnrummet. I vissa fall kommer en våningssäng med en förvaringslåda – smart och sparar ytterligare plats!

Tips till dig som har barn under 5 år som sover i en våningssäng. Du behöver prata mycket om att man alltid, då menar vi alltid-alltid, kommer ner från trappan med rumpan först. Behöver barnet under natten komma ner för att till exempel besöka toaletten då kan man öva på att barnet ropar på mamma eller pappa som lyfter ner en. Olyckor kan hända när barnet är sömnigt och därför är det viktigt att alltid välja det säkra före det osäkra. Samma gäller även lek på översta våningen – där leker man endast när föräldrarna ser på.

Alla barn är olika men du känner ditt barn bäst och vet ifall det funkar eller inte med en våningssäng.

Hussäng – det absolut senaste inom barnsängar

En hussäng – den största hitten i Skandinavien! Urläckra och stilrena hussängar har tagit Sverige med storm – och vi kan förstå varför. De sängarna är verkligen snygga, lekfulla och praktiska på alla möjliga sätt.

Hussäng kan barnet även använda som en lekyta. Vi rekommenderar dock att du kompletterar sängen med ett sängöverkast på dagtid. På det sättet undviker du att leksaker från golvet hamnar direkt i sängen.  En hussäng kan du hitta i olika modeller, storlekar, färger och med eller utan förvaringslåda. Jämför hussängar hos oss och hitta de bästa priserna på marknaden!

Barnsäng med förvaring – smart lösning som sparar plats

En barnsäng med förvaring är också en supersmart lösning! Förvaringslådan som du kan placera under sängen är perfekt för till exempel leksaker, böcker, rittillbehör eller klä ut kostymer.

Homestyle4u grå 90x200 hussäng med förvaring
Pris 3157
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 3-7 arbetsdagar
Två förvaringslådor medföljer

Om du vill hålla förvaringen under sängen städad och organiserad kan du köpa till några mindre lådor som du placerar inuti förvaringslådan. Förslagsvis en låda för ritsaker, en för böcker och en större låda för gosedjur. Tips! Vänta med lådorna tills du har monterat ihop din barnsäng med förvaring. På det sättet säkrar du att du köper organiseringslådor i rätt storlek och till rätt ändamål.

Loftsäng – en praktiskt lösning för barn och vuxna som bor på mindre en yta

En loftsäng är en kanonbra lösning för ett mindre barnrum. Under sängen kan du placera ett skrivbord och en stol för barn som börjat skolan. Eller bygga en mysig lekkoja eller läshörna.

Vipac 90x200 hussäng med tak och staket
Pris 9209
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 6-11 arbetsdagar
Snabb leverans
Snygg design
Stabil konstruktion

 

En loftsäng kan även komma till användning för vuxna som bor i en mindre lägenhet. Det finns många olika modeller på marknaden. Allt från super barnvänliga lösningar till mer stilrena och klassiska.
Ett brett urval med loft-sängar hittar du hos LitenLeker. Klicka på bilderna nedan för att se hela urvalet.

Barnsäng från kända märken

Att köpa en barnsäng från kända märken är förmånligt. Detta på grund av flera anledningar. För det första har redan kända märken varit i branschen längre och vet vad de sysslar med. För det andra är deras sängar testade och säkrade så att ditt barn får en säng som är stabil och trygg i konstruktionen.

Här nedan hittar du några barnsängstillverkare som vi starkt rekommenderar.

Vipack

Homestyle4u

VidaXl

Benlemi

Manis-h

PQP


För- och nackdelar med förvaringslådor till sängar för barn

På det stora hela anser vi att det är en enorm fördel att ha en förvaringslåda under sängen. Där kan barnet lägga sina tillhörigheter som till exempel gosedjur som de flesta har många av. Men även bilar, klä ut kostymer, ritsaker, dockor mm.

Men några saker att tänka på:

  • Se till att förvaringslådan är på hjul, annars kan det lätt hända att golvet får skrapmärken.
  • Under förvaringslådan samlas det en del damm. När du dammsuger bör du ut hela lådan. Dammet har en fantastisk förmåga att samlas som mest längts in.
  • Dubbelkolla gärna då och då att ditt barn inte lägger för tunga saker i lådan. Så att botten på lådan stannar kvar och inte lossnar.

Vi hoppas hjärtligt att du fick lite idéer och tankar kring din barnsäng. De bästa priserna men även urvalet för testade och säkrade sängar för barn hittar du nedan.

Mest förekommande storlekar på en barnsäng

De mest förekommande storlekarna på en barnsäng är följande: 80×160, 90×200 och 120×200. För dessa storlekar kan du lätt hitta madrass i önskad from, allt från extra mjuk till hård. Dessutom kan du lätt anpassa täcke i rätt mått. På så sätt blir det snyggt efter att du har bäddat sängen.

 

hussäng i massivt trä
Pris Från 2275
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 7-14 arbetsdagar
Finns i flera färger - vit, blå, trä-färgad
Finns i flera storlekar - 70x140 – 80x160 – 90x200 

 

Ovanliga storlekar  

De ovanliga storlekarna på barnsängar är till exempel 90×190, 120×190 och 70×140. Urvalet i dessa mått är något mindre men de finns. I butiker som LitenLeker kan du enkelt även köpa till en mått-anpassad madrass som gör att hela köpet blir betydligt enklare.

Dessa ovanliga storlekar kommer till användning när barnrummet är något mindre och du vill skapa så mycket lekyta som möjligt.

 

Barnsäng

Senaste inläggen

Unika träleksaker som perfekta doppresenter

september 23, 2023

Att välja den perfekta doppresenten kan vara en speciell uppgift, och en unik träleksak är en gåva som kommer att… Läs mer

Handgjorda tillbehör höjer spelupplevelsen

september 19, 2023

I en tid där digital teknik dominerar är det fascinerande att se hur hantverksmässigt tillverkade föremål fortfarande behåller sin charm.… Läs mer

Alternativ finansiering för företag i Sverige: Crowdfunding, peer-to-peer-lån och andra alternativ än bankfinansiering

september 14, 2023

Covid-19-pandemin har haft en mycket negativ inverkan på ekonomin, särskilt i Sverige. Med drastiska restriktioner för offentliga sammankomster har många… Läs mer

Spelare väljer ofta casino utan Bank-ID

september 11, 2023

Casinon nätet har de senaste åren blivit en populär avkoppling för oss svenskar. Även om alla casinosajter erbjuder bekvämligheten att… Läs mer

Vibrationsplatta

september 6, 2023

i En vibrationsplatta är en träningsutrustning som har blivit alltmer populär under de senaste åren. Den används främst för träning… Läs mer

Wegovy Sverige

september 5, 2023

Wegovy i Sverige är ett läkemedel för kampen mot övervikt och fetma. Det säljs i form av förfyllda injektionspennor och… Läs mer