Lektält – oberoende guide från Tipi till Pippitält

 

Allt om lektält – från Tipi- till Pippitält

Att köpa ett lektält för ditt barn kan bli ett litet mini projekt. Det finns många olika varianter på marknaden och vi vill härmed sammanställa en enkel guide som kan hjälpa dig att hitta just det lektältet som passar för ditt barn och hem. Vi vill även ge dig lite tips att tänka på innan du köper ett lektält. Rekommenderad ålder för ett lektält är oftast vid 3 år. Utifrån våra erfarenheter kommer tältet dock till användning betydligt tidigare – redan vid 1 års ålder. Däremot är det viktigt att se till att det inte finns några lösa delar som kan lossna.

Här kommer några enkla frågor du kan ställa dig innan du investerar i ett lektält.

  1. Ska lektältet endast användas inomhus? Om svaret är ja rekommenderar vi att du köper ett tält som är i bomull eller linne. Dessa tält andas bra, som gör att det inte blir för varm inuti tältet.
  2. Hur många barn ska använda tältet? I fall du har flera barn som ska använda lektältet borde du även ta hänsyn till lektältets storlek.
  3. Vart ska du placera tältet? Blir det en lekhörna i barnrummet eller ska tältet exempelvis vara i vardagsrummet. Den frågan kan hjälpa dig att välja rätt färg och form som passar med resten av heminredningen.

Här kommer våra allra bästa tips för lektält – allt från Tipi till billiga lektält. Vi lägger till storlek, färger, häftiga och lekfulla komponenter. Dessutom lyfter vi fram några detaljer som verkligen uppskattas av barn!

Tipi tält

Tipi tält har tagit Skandinavien med storm och blivit en stor favorit under de senaste åren i Sverige. Det finns många olika Lektält Tipi att välja mellan – allt från billiga alternativ till lite dyrare, beroende på material och storlek. Tipi är oftast med byggd fyra eller fem träpinnar, samt med ett yttertyg.

Här kommer våra allra bästa tips för Lektält Tipi:

  1. Det är extra roligt för barnen när Tipi tältet har ett fönster på sidan, samt att dörröppningen går att öppnas och stängas utifrån lek och önskemål.
  2. Köp gärna ett Tipi tält där tältgolv medföljer, så slipper ditt barn att leka på kalla golv.
  3. Dekorera ditt lektält Tipi med en ljusslinga, drömfångare eller vimplar – ger en extra touch till rummet och bidrar till lekfullhet.
  4. Har du flera barn kan du förslagsvis köpa ett större tipi tält som rymmer flera barn. Är barnet litet kan det räcka med ett mini tält.

Tipi tält

Pris för tipi tält varierar mycket, här kan du hitta billigare lektält och här tipi tält med ett fönster och tillhörande golv. Sist men inte minst – det ska vara lätt att vika ihop ett lektält, då det tar rätt så mycket plats! Billigare lektält kan vara lite mer knepiga, där du behöver dra ut pinnarna för att sedan kunna vika ihop tältet. Tipi tält är superlätt att packa ihop och tar lite plats att förvara, exempelvis under sängen eller i klädkammaren.

Tipi tält med lekmatta och kuddar

Indiantält

Älskar ditt barn kreativa och fantasifulla lekar kan vi tipsa om indiantält. Är du själv lite påhittig kan du berätta spännande historier om Tipis ursprung, indianerna och historia. Låt fantasin flöda! Indiantält från Only Handmade rymmer två barn.

Indiantält

Utomhustält för barn

Hos Only Handmade har du möjlighet att även köpa ett utomhus tipi tält som du kan använda både inne och ute. Tyget är vattentåligt, barnvänligt och hållbart. Använd tipi tältet till exempel i trädgården, på balkongen, altanen eller varför inte på stranden där tältet fungerar utmärkt som vind- och solskydd.

Tipi tält utomhus

Lektält med tunnel

Ett lektält med tunnel kan vara en oerhört rolig leksak som bjuder på många timmars glädje och lek. Här vill vi tipsa om en multifunktionell lösning som är både billig och fyller många funktioner. Alla tre delar – tunnel, tält och igloo kan även användas separat. Passar även utmärkt för utomhus användning. En färgglad lösning som älskas av barn. Rymmer flera barn, perfekt för familjer med många barn!

 

Triangeltält

Triangeltält liknar till en koja och består av trädelar och tyg. Ett perfekt litet gömställe för mysiga sagostunder!

Ett extra plus i kanten är om triangeltält har ett fönster på sidan – vilket ger utrymme för tittut lekar. Samt en mjuk och härlig lekmatta, på det sättet får ditt barn en gosig grund att leka på. Du kan alltid inreda triangeltältet själv – exempelvis med fårskinn. Triangeltält kan användas av flera barn samtidigt, dock kan det bli lite trångt.

Triangeltält från Hobie & Bear

Lektält med Pippi, Babblarna och Bamse

Supergulliga tält med barnens favoritfigurer såsom Pippi, Babblarna eller Bamse. Är tanken att tältet ska användas inomhus rekommenderar vi att du väljer ett tält utan plast som andas bra, för att undvika att det blir för varm inuti tältet. På marknaden kan du hitta olika storlekar och material. Klicka på bilden för att se fler valmöjligheter.

Lektält med Pippi, Bamse eller Babblarna

 

Billiga lektält

De billigaste lösningar för ett lektält kan du hitta hos Jollyroom. Där hittar du ett brett urval med charmiga lektält från endast 99 kr! Allt från tält som är formade som raketer, hus, borgar och mycket mer. Lägger du till en hundralapp kan du även hitta tält med fönster. Ett mysigt krypin för kreativa lekar eller lugna stunder.

Billiga lektält

Kreativa lösningar

Är du ute efter mer kreativa lösningar när det kommer till ett lektält? Då skulle du rekommendations vis kunna hänga en sänghimmel i taket och lägga en lekmatta under. Eventuellt även lägga en ljusslinga inuti sänghimmeln för lite mysigare belysning. På det sättet skapar du en härlig inomhus oas för oförglömliga lekstunder.

Kreativa lösningar för att skapa ett lektält

 

Rekommenderad vidare läsning:

Barnrumsinspo

Leksaker 2 år

Julklappar till barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *