Barnrumsinspo 2019 – lista för barnrum

barnrumsinspo
Onlyhandmade

Barnrumsinspo för flickor och pojkar

Att hitta sin barnrumsinspo eller barnrumsinspiration kan ibland verka som en djungel. Utbudet av barnrumsinredning för små flickor och pojkar kan verka enormt idag! Därför vill vi på Only Handmade hjälpa dig på traven med just din barnrumsinspo med några idéer, förslag och konkreta tips i vår lista nedan. Därtill kan du hos oss hitta unikt hantverk som passar in utmärkt med de flesta tipsen i listan. Oavsett om du är ute efter en totalrenovering eller några enkla mindre knep för att inreda ett litet barnrum så kommer du hitta några tips på vägen för din ultimata barnrumsinredning i listan nedan!

Det mest väsentliga är enligt oss är dock något som kan komma att glömmas bort när man tittar bland alla fina barnrumsinrednings tips, nämligen att barn just är barn. Fin inredning i alla ära men glöm inte bort lekfullheten och nyfikenheten, varken hos barnen eller i inredningen. Det är däremot ingen som säger att en fin barnrumsinredning som behagar både vuxnas ögon och är en fröjd för ett lekfullt barn skulle vara uteslutet, tvärtom!

Inspiration till din barnrumsinredning

Nedan hittar du den kompletta listan för inspiration till din barnrumsinredning, allt du kan tänka dig behöva veta innan du sätter igång med just ditt projekt!  Det finns givetvis mycket att tänka på när du ska inreda barnrummet. Från ljusinsläpp, upplevd rymd, möbler, placering, färger, leksaker… ja listan är nästan oändlig. Därför kommer vi med några praktiska tips som kan hjälpa dig på traven. Välj och vraka bland tipsen själva, vissa passar bättre för dig som skapar ett barnrum från noll alternativt inreder om hela rummet, medan andra tips blir mer praktiska för dig som redan har ett existerande barnrum som du bara vill göra mindre förändringar i.

Skapa moodboard

Innan du sätter igång med ett större projekt eller en totalrenovering av barnrummet rekommenderar vi att du skapar en moodboard. Planering i det här fallet kan vara A och O om du vill skapa en röd tråd med ett sammanhängande slutresultat. Skapa därför på enklaste sätt en så kallad moodboard. Exempelvis på ett större papper, whiteboardtavla eller digitalt på datorn. Där kan du samlar all inspiration för samtliga komponenter av din barnrumsinredning.

Färger, möbler, leksaker, utsmyckningar, material och så vidare, utelämna ingenting. På så sätt skapar du en mycket bättre överblick och ser i ett tidigt stadium både vad du gillar och saker du kanske vill välja bort. Färgkombinationer som lät bra i huvudet kanske inte fungerar så bra nu när du har dem framför dig. Det bästa är att det är bara att ändra i ditt moodboard innan något påbörjats i ditt riktiga barnrum.  Ska du inreda ett litet barnrum, söker barnrumsinspo för ett rum med snedtak? Vi rekommenderar att du i din moodboard skissar upp själva rummet. På så sätt underlättar du ytterligare rent visuellt, särskilt om du även klipper in möbler som är skalenliga.

Tips på datorprogram för att inreda barnrummet

Är du eller någon annan i familjen dessutom händig med datorer finns det en del fiffiga gratisprogram att använda sig av som man hittar online. De flesta är dessutom väldigt enkla och användarvänliga så du behöver absolut inte vara en mjukvaruutvecklare för att använda dem! Några exempel på sådana är Roomstylers verktyg 3dplanner och Planyourroom. Alla gratisversioner har sina för- och nackdelar, men med några enkla googlingar hittar du säkert din favorit då utbudet är brett och likaså möjligheterna.

Känner du att något saknas? Till exempel väldigt specifika färger eller tapeter, kan du alltid använda dig av det befintliga onlineverktyget för att sen skriva ut bilden och fylla i resten själv på gammalt hederligt vis med pennor och färger. Det tillvägagångssättet fungerar extra bra om du har en unik tanke du är ute efter, exempelvis barnrumsinspo retro eller särskilda önskemål för förvaring.  På så sätt begränsar du inte heller ditt skapande och du får ett ännu mer fylligt moodboard!

Barnrumsinredning – den kompletta listan!

Här får du Only Handmades kompletta lista för din barnrumsinredning. Nedan hittar du lätt den delen du behöver till just ditt projekt av barnrumsinredningen då listan dessutom är kategoriserad efter färger, tapeter, ljus och utrymmen.

Barnrumsinspo – färg

Måla taket 

Vad gäller ljusheten i ett rum så är ett gammalt knep i branschen att måla taket något ljusare än väggarna. Ett ljusare tak uppfattas sällan som något som skulle sticka i ögonen. Utan det är snarare ett enkelt knep för att reflektera mycket av det naturliga ljusinsläppet, som i sin tur kan bidra till att rummet känns öppnare och luftigare.

Är barnen istället förtjusta i något speciellt tema. Eller har mycket av inredningen i barnrummet som går i ett visst tema? Då kan du ta ut svängarna extra mycket och måla taket i samma tema för att ytterligare förstärka en redan stark röd tråd i rummet. Det kan handla om allt från konkreta teman till något mer drömskt och bohemiskt som en stjärnhimmel eller ett stort cirkustält.

Måla hela vägen upp till taket

Målar du väggarna ska du inte glömma att måla hela vägen upp till taket. Det får rummet att kännas mer rymligt och förstärker en sammanhängande känsla. Beroende på färgval kan även detta exempel hjälpa till med reflektion av det naturliga ljusinsläppet.

Måla en del av väggen 

Oavsett om du är lekfull, har ett stilistiskt öga eller både och så kan det vara värt att överväga att måla en del av väggen. Likt första punkten med målade tak så kan detta gå i teman som barnen är förtjusta i. Eller i geometriska mönster med väl avvägda färgval som adderar ett visst djup till rummet. Personligheten kommer komma fram på ett helt eget sätt, och vad är inte skönare än ett helt unikt barnrum. Det ena utesluter inte hellre det andra! De delarna av väggen som är målade i annan färg eller nyans kan subtilt representera färgkombinationer som återfinns i barnens intressen, leksaker eller annan inredning. Våga ta ut svängarna!

 

Tänk på samma ton

Detta tips kan verka motsätta sig nästkommande tips. Men inte nödvändigtvis då det beror på hur du använder färgerna, och i grund och botten är vi alla lika. Bejaka det unika! Hur som helst så bör du eftersträva att hålla samma ton på färgerna om du vill uppnå en effekt av upplevd större rymd. Låt färgändringarna och kontrasterna komma från möbler, leksaker och annan inredning medan resten av rummet går i samma färgskala. Det gäller rummet som helhet, alltså från golvlister ända upp till taket. Ett synnerligen effektivt tips om du ska inreda ett litet barnrum!

Barnrumsinspo – grått eller färgglatt

Som vi nämnde i inledningen av detta blogginlägg så ska vi inte glömma bort att barn är barn. Var inte rädd för att använda lekfulla färger. Det går fortfarande lika bra att experimentera med nyansskillnader och få din barnrumsinredning att se stilistiskt behaglig ut för det vuxna ögat utan att man börjar tveka om det är barn som bor i rummet.

Färgglatt barnrumsinspo

Blanka fönstersnickerier 

Även detta tips är egentligen kopplat till reflekteringen av det naturliga ljusinsläppet vilket är ack så viktigt. Målar du fönstersnickerierna i en blank kulör så ökar du effekten av det ljusinsläppet, men det är också beroende av att väggarna hålls matta så att inte fokus faller på flera områden. Ett gammalt knep som funkar i grunden oavsett vilka färgskalor man senare vill laborera med.

 

Barnrumsinspo – Tapeter

Använd dig av ränder

Med randiga tapeter kan du utföra mycket magi i vardagen. Oavsett om din barnrumsinspo grundar sig på vissa färger, teman eller känslor så är rändernas effekt universal och håller över tiden. Den gamla sanningen som tål att upprepas är att vågräta ränder. Särskilt bredare sådana, får rummet att se större och framför allt bredare ut. Har man däremot ett mindre och kortare rum så får man takhöjden att kännas högre om man använder en tapet med lodräta ränder.

Kort sagt, lodrätt = ökad höjd, vågrätt = ökad bredd. Var någonstans skiljelinjen mellan litet och stort rum får man däremot själv avgöra, är man väldigt tveksam är det inte en så dålig idé ifall man har tapeter över från något annat projekt att tapetsera olika delar av rummet. I det fallet bör man dock täcka mer än en vägg för upplevd effekt.

Tapeter barnrumsinspo – att använda sig av mönster

Likt randiga tapeter så gäller även några universella regler inom inredning för hur olika slags mönsterstorlekar upplevs. Tumregeln är att stora mönster på en liten yta kan upplevas som det krymper den totala ytan. Mindre barnrum som man istället vill få en större känsla i mår bra av små mönster.

Kolla batch- och serienummer på tapeterna

Något du absolut inte bör glömma att kolla är batch- och serienummer på varje tapetrulle. Fastän tapetrullarna kan säljas i en och samma hög så kan de ha tillverkats vid aningen olika tillfällen. Detta har inget att göra med bäst före datum som den oinvigde i inrednings sammanhang kan få för sig. Utan handlar om att rullarna kan ha små oavsiktliga nyansskillnader i färger som egentligen är tilltänkta att vara identiska.

Därför är det väldigt viktigt att varje rulle kommer från samma batch, och har därav samma nummermarkering. Känner du dig osäker så ska du fråga personalen i butiken. De hjälper mer än gärna till!

Barnrumsinspo – ljus & belysning

Laborera med ljus 

Våga laborera med ljus! Allt för ofta är vi fokuserade på en ljuskälla och låser oss vid denna när rummet skall inredas. Vad många går miste om är däremot att ljuset i rummet ofta kan vara den viktigaste komponenten. Som i sin tur får rummet att upplevas på många olika sätt beroende på hur det är belyst.

 

Ju fler ljuskällor desto bättre, oavsett om man vill uppnå ett väldigt himmelskt ljus eller är ute efter en bohemisk och unik mysfaktor. Våga därför experimentera och laborera med olika ljuskällor. Använd dig av en charmig nattlampa upphängd på väggen eller häng upp ett draperi som du belyser bakifrån med enkla LED-ljus. Glöm inte heller att samma princip kan du använda i andra möbler. Har du en stor bokhylla är det bara att placera en nattlampa på ett av hyllplanen eller varför inte fylla en vas med en ljusslinga.

Belysa taket

Vill du öka känslan av upplevd rymd på ett rejält sätt kan du belysa taket. Detta kan vara ett särskilt tänkvärt tips att beakta du ska inreda ett litet barnrum. Hur stort projekt du gör av detta bestämmer du givetvis själv och hur dess upplevda effekt blir. Vid en totalrenovering kan du laborera med en LED-list längs kanterna mellan taket och väggen, annars kan en annan lösning vara en förköpt LED-list som klistras fast.

Har du barn i en ålder som inte är intresserade av ljuskällor på golvet kan du givetvis även laborera med starkare spotlights som från ett lägre plan lyser uppåt. Antingen från golvet eller från en möbel. Det viktigaste i det här sammanhanget är dock att du belyser taket och inte väggarna.

Gardiners höjd

När det kommer till ljuset i barnrumsinredningen är något så simpelt som gardinernas höjd super viktigt. För att maximera ljusinsläppet och skapa mer rymd bör du därför sträva efter att hänga gardinerna så högt upp som möjligt. Givetvis ska det se snyggt ut när du tittar på gardinerna. Men kan du ha dem högre utan att det känns konstigt ska du också ha dem högre. Lita på dina ögon och framför allt din magkänsla!

Barnrumsinspo – förvaring

Nyttja taket

När möblerna är placerade, mattorna har sin plats och väggarna är täckta så kanske du tror att du är klar, men det finns fler möjligheter. Våga nyttja taket! Oavsett vad du har för mål med barnummet så har du många möjligheter att tillgå i taket, oavsett om du är ute efter barnrumsinspo för flickrum eller är ute efter barnrumsinredning för en pojke.  Är du ute efter en bohemisk, ombonad eller drömsk känsla kanske du bör överväga att hänga upp en sänghimmel, medan ett mer aktivt och lekfullt rum kommer sprudla av glädje av en barngunga.

 

Videung of Sweden barngunga
Pris Från 799.-
Fri frakt Ja
Delbetalning Ja
Leveranstid 4-10 arbetsdagar
Maximal vikt 25 kg
Från 6 månader upp till 3 år
Perfekt ettårspresent

Dessa är enklare att hänga upp än vad man tror, oavsett om du är den händiga typen eller har tummen mitt i handen. Only Handmades handgjorda produkter kommer med instruktioner för upphängning på produktsidorna samt medföljande instruktioner vid beställningen.

Nyttja alla ytor till förvaring

Som småbarnsförälder är man alldeles för van vid att förvaringsutrymmena tryter. Här gäller det dock att tänka både tredimensionellt och lite utanför boxen. Framför allt bör du nyttja alla ytor så att ditt barn har en bra och behaglig lekyta. Glöm inte att nyttja väggarna om du använder dig av vägghängande skåp och liknande. Men inte heller att många barnmöbler kan fylla en dubbelfunktion, både som användbar möbel och förvaringsutrymme. Sittpuffar, soffor, sängar, ja egentligen allt som inte är traditionella skåp går att finna för den som söker.

Använd dig av väggarna

Glöm inte bort väggarna! En platt vägg kanske inte ger något extra utrymme rent förvaringsmässigt. Men det kan tillika ge ett ordentligt tillskott till din barnrumsinredning. Dessutom kan det vara väldigt lärorikt och pedagogiskt! Från tavlor som antingen går i färgskalorna som du tänkt dig, skapar kontrasterna du är ute efter, till något mer lärorikt som affischer och klisterdekaler.

Det absolut fiffigaste är att det är så lätt att byta ut så fort du finner ny mer tilltalande barnrumsinspo eller så fort barnens intresse har ändrats.  Med tavlorna kan du använda samma upphängning medan klisterdekalerna inte ens kräver det. Dessutom har du möjligheten att ta in några lärorika affischer. Om du vill påverka ljuskällorna (se ovan) kan du alltid hänga upp en batteridriven lampa. Eller varför inte någon av Only Handmades handgjorda nattlampor som enkelt kan hängas upp på väggen. Ett ypperligt exempel för att få till fler ljuskällor i barnrummet!

Övermöblering och överdekorering

Här bör du ta en återblick till ditt moodboard. Är ”less is more” en given sanning eller vill du utforska det lekfulla fullt ut.  Värt att tänka på är dock att även ett lekfullt rum kan må bra av mycket luft i möbleringen, ljus och rymd. Det bästa i sammanhanget är däremot att det är du som bestämmer, och som tidigare nämnt, följ din magkänsla. Känns det för trångt kan du helt enkelt återvända till någon av återgärderna som vi presenterat i listan. Eller på absolut enklaste sätt möblera om så att det känns och ser bra ut för alla.

barnrumsinspo