Hur får man barnen att spendera mer tid utomhus?

 

Sommaren är här och just den här årstiden medger oändliga möjligheter att uppmuntra barnen att spendera mer tid utomhus. Men det viktigaste är att skapa förutsättningar för det.

Har ni hört vuxna prata att barn bara sitter bara framför skärmen hela tiden? Det har ni säkert, eller jag har iaf det, oändligt många gånger. Och här smyger en liten tanke in kring att vi vuxna borde ta mer ansvar och skapa förutsättningar för att barnen skulle vilja spendera mer tid utomhus. Det är ju lätt att ge över ansvaret till barnen som sitter bakom skärmen, men lever vi som vi lär? Fungerar vi vuxna som förebilder?

Fördelarna är många när det kommer till att vara mycket utomhus. Flera olika forskningar har visat att barn som leker mer utomhus är friskare och mindre stressade. Men man behöver inte vara forskare för att lägga märke till att barn som leker mycket utomhus rör sig mer, leken utvecklas och fantasin får utrymme att växa. Dessutom är sommaren den perfekta tiden att skapa kontakt med naturen – promenera i naturreservat, bada, gå på picknic, lära sig kunskaper om natur och miljö.

När det kommer till förutsättningar – har man tillgång till trädgården eller en uteplats så kan man med väldigt enkla medel bygga en mysig oas och lekhörna som barn absolut älskar. Exempelvis kan man hänga upp en sänghimmel som blir som en koja eller montera upp ett tipitält. Där kan man tillsammans ha en härlig sagostund och hitta på kreativa, äventyrsfulla och roliga lekar. Investera i roliga utomhusleksaker – det lönar sig.  Barn älskar att gunga – har du möjlighet att även hänga upph en gunga – gör det! Eller varför inte plantera tillsammans med barnet – och sedan följa upp vecka efter vecka – kan vara riktigt kul för både dig som vuxen och barnen.  Upptäck lekplatser, sandlådor, parker, stränder, gå på picknick eller ta en härlig promenad i naturen.

Men det viktigaste – leva som man lär och njut av den underbara sommartiden tillsammans med barnet!

Glad sommar önskar vi på Only Handmade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *