En gång blev jag mamma två gånger

 

Ja, precis så. Visst låter det lite knasigt, men så är det faktiskt när man får tvillingar. Jag tänkte dela med mig här hur det kommer sig att det blev två. Som en liten instickare är det kanske bra att nämna att som person gillar jag ordning och reda, jag är oftast organiserad, strukturerad och har minst 1000 saker i min ”to do” list.

Jag och K var mitt i bröllopsplaneringen, vi åkte nämligen runt och kikade på olika ställen för att välja ut vårat bröllopställe. Plötsligt i bilen började jag må riktigt illa, inte så konstigt tänkte jag, alla mår illa ibland. Men nej, det illamåendet släppte inte. När vi kom hem blev en sak klar, jag var gravid.

Den 21 december 2016 var det dags för första ultraljudet, rutinkontrollen. Visst mådde jag galet dåligt men tanken att det skulle vara mer än en bebis i magen slog mig aldrig. Det var min första graviditet så jag hade ingen aning om vad som var normalt för just mig och vad som var avvikande, alla mår ju så olika hade jag hört. Barnmorskan konstaterade väldigt fort att det är två bebisar, ”här är den första och här är den andra” sa hon, lätt som en plätt. Chock – jag fastande vid ordet ”första”, och försökte övertyga barnmorskan att det är vårt första barn. Hon fick förklara till mig att man kan ha två barn i magen, kallas för tvillinggraviditet. Det fattar jag väl… tänkte jag, men inte i min mage, det låter ju helt galet. Galet eller inte men så var det. Pappa K var mycket mer samlad än jag. Jag har tvillingar i släkten, så det kanske inte är så konstigt ändå att jag också blev med tvillingar, det är nämligen ärftligt när det kommer just till tvåäggstvillingar.

Det blev många frågor, funderingar och tankar. Jag googlade och läste på. Orden som riskgraviditet, komplikationer, förtidigt födda barn mm snurrade i huvudet. Precis innan graviditeten var jag på ett fem dagar långt yogaläger, därifrån fick jag med mig en mening som fastnade i huvudet: ”låt livet bära dig”. Smaken som baken men just den meningen var jag tvungen att upprepa till mig själv flera gången per dag under graviditeten.  Graviditeten i det stora hela visade sig vara en utmaning, riktigt tungt och svårt. Jag blev sjukskriven och fick spendera en stor del av väntan hemma i soffan. Kanske supermysigt tänker ni? Ja visst är det mysigt två-tre dagar, men månader… nja, inget jag stormtrivdes med. Jag var van med en hektisk vardag med mycket på gång. Men till er alla som väntar barn, det spelar ingen roll om det ett eller två eller fler. Rekommenderar läkaren att varva ner och vila så gör det, det är så värt det i slutändan.

Förlossningskrisen i Stockholm drabbade även oss. När tiden närmade sig blev det tydligt att vaginalförlossning är uteslutet, tjejerna i magen låg i säte och tvären och på grund av platsbrist i magen hade de inte tillräckligt med utrymme att vända huvudena neråt. Då var det dags att få tid för ett planerat snitt, men det fanns inga tider att få. Panik! Jag fick behålla de längre i magen än tänkt från början och oj så tungt det var. Dagen innan midsommarafton ringer min telefon, de ringde från Danderyd BB och undrade om den 26 juni passade för oss. Det är klart att det passade! Just den 26 juni året innan förlovade vi oss i Thailand, jag och pappa K. Det var ödet tänkte jag i efterhand, låt livet bara bära dig, det blir bra.

Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *